• ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • cantucci (2-3 sztuki)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)

Zamieńcie płatki śniadaniowe na owsiankę.

Do owsianki nie dodaję cukru – słodkie cantucci z powodzeniem go zastępują.

1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.

2. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane i żurawinę, zamieszajcie i pogotujcie chwilę na małym ogniu.

3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, dorzućcie do niego cantucci, przykryjcie i odstawcie na 2-3 minuty.

4. Cantucci zmiękną pod wpływem ciepła. Przed podaniem podzielcie je łyżką na mniejsze kawałki i zamieszajcie.

Sprawdźcie też inne przepisy na owsiankę – z goji i orzechami oraz z cynamonem i gruszką.