- ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
- ok. 40 g suszonych jagód goji (Surovital)
- ok. 8-10 orzechów laskowych w surowej czekoladzie (Surovital)
- 2/3 szklanki mleka (2%)
Owsianka – zdrowe, pożywne, szybkie i proste śniadanie, które można wzbogacać dowolnymi dodatkami.
Jagody goji, jako jeden z przykładów tzw. super food, zyskały ostatnio w naszym kraju niemałą popularność. Na rynku azjatyckim zwane ‚czerwonym diamentem’, stanowią cenne źródło białek, przeciwutleniaczy, aminokwasów, przeszło 20 rodzajów witamin i minerałów oraz żelaza.
Owsianki nie dosładzam. Jagody goji i czekolada same w sobie są wystarczająco słodkie.
1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.
2. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane i jagody goji, zamieszajcie i pogotujcie chwilę na małym ogniu.
3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie i odstawcie na 2-3 minuty.
4. W międzyczasie, rozgniećcie w moździerzu kilka orzechów w czekoladzie – większość dodajcie bezpośrednio do garnka i wymieszajcie – pod wpływem temperatury owsianki kawałki czekolady rozpuszczą się. Resztą posypcie gotowe porcje owsianki w miseczkach.
Smacznego!
Cuper food i zarazem comfort food ;) Przynajmniej dla mnie!
Jakie cudo :)
Wygląda wspaniale
Masz talent :)
A ja nigdy nie wiem jakie płatki polecacie do owsianki? blyskawiczne czy normalne, a może orkiszowe lub przenne lepsze
Tylko owsiane gorskie, blyskawiczne sa ble. Inne rodzaje zboz tez moga byc, co kto lubi. Na liscie skladnikow w kazdym przepisie podany jest rodzaj platkow, ktorego uzywam. Pozdrawiam