Pieczona owsianka ze śliwkami.

Pieczona owsianka ze śliwkami to pyszne, rozgrzewające i sycące śniadanie w formie niby-ciasta. Płatki owsiane, śliwki węgierki tak słodkie i soczyste, że aż rozpadają się przy usuwaniu pestek, trochę korzennych przypraw i gotowe! Owsianka jest wegańska, nie zawiera glutenu, laktozy ani dodanego cukru.

Pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej (w razie potrzeby więcej)
  • wanilia (1 laska) lub tonka (pół startego ziarenka)
  • 50 g prażonych orzechów laskowych (lub dowolnych innych), posiekanych
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • szczypta soli
  • mielony cynamon
  • 2-3 łyżki miodu do podania (tu: pomarańczowy)

Pieczona owsianka ze sliwkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Posiekaj orzechy. Śliwki umyj, wypestkuj i podziel na połówki.
  3. W garnku zagotuj 400 ml mleka kokosowego i 200 ml wody.
  4. W misce wymieszaj suche składniki: bezglutenowe płatki owsiane, mielony len i posiekane orzechy.
  5. Do miski z suchymi składnikami wlej gorące mleko kokosowe. Wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj śliwki, przyprawy (wanilia, tonka), ewentualne słodzidło (ja nie dodaję) i wymieszaj.
  7. Naczynie do zapiekania natłuść olejem kokosowym i przełóż do niego owsiankę. Masa powinna mieć grubość ok. 2-3 cm. Oprósz całość sproszkowanym cynamonem.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-35 minut.
  9. Podawaj na gorąco polaną miodem albo odstaw do ostygnięcia. Tuż po wyjęciu z pieca pieczona owsianka ma luźną konsystencję (jest półpłynna jak na zdjęciach), nie jest ścięta jak ciasto. Możesz ją przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pieczona owsianka ze śliwkami
Pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami