Dynia zapiekana z porem.

Jeszcze jeden pomysł na pieczony w połówkach Butternut, z którym znakomicie współgra maślany i dobrze doprawiony por. Pieczoną w ten sposób dynię możesz przyrządzić również w wersji 100% roślinnej – wystarczy tylko ghee/masło zastąpić oliwą, a Parmezan pominąć albo zastąpić np. drobno posiekanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, pistacjami, etc.). Parmigiano Reggiano zawsze robi robotę, ale (z perspektywy weganina) nie jest tu niezbędny.

Uwagi:

  • Proponowane przeze mnie przyprawy i suszone zioła możesz zastąpić własnym sprawdzonym zestawem, aczkolwiek nie rezygnuj z gałki muszkatołowej, ponieważ świetnie pasuje do porów
  • Samej dyni celowo nie doprawiam, ale nie ma przeszkód, by oprószyć ją szczyptą pieprzu i soli przed wstawieniem do piekarnika
  • Jeżeli nie masz małych zgrabnych dyni Butternut, użyj jednego większego
  • W razie potrzeby dynię możesz obrać ze skórki, najwygodniej zrobisz to obieraczką do warzyw (ja nie obieram, ponieważ majlertowe dynie z początku sezonu, zbierane w sierpniu, mają miękką jadalną skórkę)

Sprawdź też: Krem z pora i inne przepisy z tym fajnym warzywem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • dynia Butternut – 2 małe sztuki (po ok. 700 g każda) albo jedna większa
  • 2 pory
  • 1-2 duże garście świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • 2-3 duże szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, kminu rzymskiego, nasion czarnej lub białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
  • mała szczypta płatków ostrego chilli
  • po 1 łyżeczce suszonego estragonu i suszonego cząbru
  • sól roztarta w moździerzu
  • masło lub ghee do smażenia
  • oliwa extra vergine
  • trochę listków kolendry lub pietruszki
  • trochę czerwonego pieprzu

Dynia zapiekana z porem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Umyte butternuty przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń gniazdo nasienne. Ostrym nożem natnij połówki dyni, tworząc kratkę.
  3. Dynie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdą połówkę dyni wyłóż trochę skrawków ghee lub masła.
  4. Wstaw dynie do piekarnika na godzinę (w razie potrzeby nieco dłużej).
  5. W tym czasie w dużej misie robota kuchennego Magimix posiekaj pory (tarcza tnąca S2). Zajmie to dosłownie kilka sekund!
  6. Pory podduś przez 10 minut na ghee (maśle), aż zmiękną i stracą objętość. W trakcie duszenia dopraw pory przyprawami i suszonymi ziołami.
  7. Wyjmij dynie z piekarnika i na każdą połówkę wyłóż porcję porów. Posyp Parmezanem.
  8. Wstaw do pieca na kolejne 15-20 minut.
  9. Gotowe dynie skrop odrobiną oliwy i oprósz roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem. Na koniec dorzuć kilka listków kolendry, i gotowe!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE (w tym na świetne noże Wartmann) i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem

Dynia zapiekana z porem