Dynia zapiekana z porem.
Jeszcze jeden pomysł na pieczony w połówkach Butternut, z którym znakomicie współgra maślany i dobrze doprawiony por. Pieczoną w ten sposób dynię możesz przyrządzić również w wersji 100% roślinnej – wystarczy tylko ghee/masło zastąpić oliwą, a Parmezan pominąć albo zastąpić np. drobno posiekanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, pistacjami, etc.). Parmigiano Reggiano zawsze robi robotę, ale (z perspektywy weganina) nie jest tu niezbędny.
Uwagi:
- Proponowane przeze mnie przyprawy i suszone zioła możesz zastąpić własnym sprawdzonym zestawem, aczkolwiek nie rezygnuj z gałki muszkatołowej, ponieważ świetnie pasuje do porów
- Samej dyni celowo nie doprawiam, ale nie ma przeszkód, by oprószyć ją szczyptą pieprzu i soli przed wstawieniem do piekarnika
- Jeżeli nie masz małych zgrabnych dyni Butternut, użyj jednego większego
- W razie potrzeby dynię możesz obrać ze skórki, najwygodniej zrobisz to obieraczką do warzyw (ja nie obieram, ponieważ majlertowe dynie z początku sezonu, zbierane w sierpniu, mają miękką jadalną skórkę)
Sprawdź też: Krem z pora i inne przepisy z tym fajnym warzywem
Dynia zapiekana z porem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- dynia Butternut – 2 małe sztuki (po ok. 700 g każda) albo jedna większa
- 2 pory
- 1-2 duże garście świeżo startego Parmigiano Reggiano
- 2-3 duże szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, kminu rzymskiego, nasion czarnej lub białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- mała szczypta płatków ostrego chilli
- po 1 łyżeczce suszonego estragonu i suszonego cząbru
- sól roztarta w moździerzu
- masło lub ghee do smażenia
- oliwa extra vergine
- trochę listków kolendry lub pietruszki
- trochę czerwonego pieprzu
Dynia zapiekana z porem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Umyte butternuty przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń gniazdo nasienne. Ostrym nożem natnij połówki dyni, tworząc kratkę.
- Dynie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdą połówkę dyni wyłóż trochę skrawków ghee lub masła.
- Wstaw dynie do piekarnika na godzinę (w razie potrzeby nieco dłużej).
- W tym czasie w dużej misie robota kuchennego Magimix posiekaj pory (tarcza tnąca S2). Zajmie to dosłownie kilka sekund!
- Pory podduś przez 10 minut na ghee (maśle), aż zmiękną i stracą objętość. W trakcie duszenia dopraw pory przyprawami i suszonymi ziołami.
- Wyjmij dynie z piekarnika i na każdą połówkę wyłóż porcję porów. Posyp Parmezanem.
- Wstaw do pieca na kolejne 15-20 minut.
- Gotowe dynie skrop odrobiną oliwy i oprósz roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem. Na koniec dorzuć kilka listków kolendry, i gotowe!
Wyszła przepyszna. Jeszcze raz dziękuję za przepisy z dynią :)
Miło mi bardzo, zapraszam po więcej:-)