Zupa krem z pora i ziemniaków.

Nie ukrywam, że zdecydowanie bardziej lubię gotować i jeść tradycyjne zupy, jednak od czasu do czasu dobry krem nie zaszkodzi. Podstawą tego przepisu jest prostota, stąd zupa krem składa się tylko z dwóch warzyw – naturalnie słodkiego i pełnego smaku pora oraz kremowych ziemniaków zagęszczających konsystencję. Moje ulubione mleko ryżowe z quinoa również sprawdza się tu doskonale (jeżeli wolisz, użyj innego mleka roślinnego, np. domowego z orzechów – zobacz lub z ryżu – zobacz). Nie żałuj suszonych ziół i przypraw, które przełamują słodycz pora. 

Pory możesz posiekać ręcznie, ale jeżeli masz Magimix, nie ma powodu się katować ;) W robocie kuchennym czynność ta zajmie nie więcej niż 10 sekund. Jeżeli zmiksujesz zupę z jeszcze ciepłych składników, blender podgrzeje ją na tyle, że otrzymasz gorący, aromatyczny, super kremowy i gotowy do jedzenia krem.

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • 4 dość duże pory
  • 3 spore ziemniaki (ok. 700 g), u mnie: odmiana Bellarosa
  • papryczka chilli 
  • duża garść koperku
  • litr mleka ryżowego 
  • mała garść pistacji, niesolonych
  • 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, nasion fenkułu i gorczycy (roztartych w moździerzu) oraz po 1 łyżeczce suszonej mięty, suszonego tymianku i suszonego cząbru
  • 2 szczypty płatków łagodnego chili
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine

Zupa krem z pora i ziemniaków – PRZEPIS:

  1. Odetnij większość zielonych liści pora, po czym przekrój pory wzdłuż na połówki. Dokładnie opłucz.
  2. Posiekaj pory w Magimixie (używam tarczy tnącej S2). Zajmie to dosłownie 10 sekund!
  3. W głębokiej patelni podgrzej trochę oliwy, wrzuć pory i grubo posiekaną papryczkę chilli. Dodaj sól, przemieszaj i przykryj. Duś 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż pory stracą na objętości.
  4. Obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię. Wlej mleko ryżowe i dodaj wszystkie przyprawy (poza płatkami chili) oraz suszone zioła. Gotuj przez ok. 25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dodaj koperek.
  6. Lekko przestudzoną zawartość patelni przełóż do blendera (używam niezawodnego blendera molekularnego Ronic Zyle Led II). Dokładnie zmiksuj (na gładko, najlepiej w trybie paste), w razie potrzeby dopraw.
  7. Porcje jedwabistego kremu oprósz posiekanymi pistacjami, płatkami chilli i koperkiem.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE (w tym na świetne noże Wartmann) i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków