Zupa krem z pora i ziemniaków.
Nie ukrywam, że zdecydowanie bardziej lubię gotować i jeść tradycyjne zupy, jednak od czasu do czasu dobry krem nie zaszkodzi. Podstawą tego przepisu jest prostota, stąd zupa krem składa się tylko z dwóch warzyw – naturalnie słodkiego i pełnego smaku pora oraz kremowych ziemniaków zagęszczających konsystencję. Moje ulubione mleko ryżowe z quinoa również sprawdza się tu doskonale (jeżeli wolisz, użyj innego mleka roślinnego, np. domowego z orzechów – zobacz lub z ryżu – zobacz). Nie żałuj suszonych ziół i przypraw, które przełamują słodycz pora.
Pory możesz posiekać ręcznie, ale jeżeli masz Magimix, nie ma powodu się katować ;) W robocie kuchennym czynność ta zajmie nie więcej niż 10 sekund. Jeżeli zmiksujesz zupę z jeszcze ciepłych składników, blender podgrzeje ją na tyle, że otrzymasz gorący, aromatyczny, super kremowy i gotowy do jedzenia krem.
Zupa krem z pora i ziemniaków – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- 4 dość duże pory
- 3 spore ziemniaki (ok. 700 g), u mnie: odmiana Bellarosa
- papryczka chilli
- duża garść koperku
- litr mleka ryżowego
- mała garść pistacji, niesolonych
- 1/3 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, nasion fenkułu i gorczycy (roztartych w moździerzu) oraz po 1 łyżeczce suszonej mięty, suszonego tymianku i suszonego cząbru
- 2 szczypty płatków łagodnego chili
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine
Zupa krem z pora i ziemniaków – PRZEPIS:
- Odetnij większość zielonych liści pora, po czym przekrój pory wzdłuż na połówki. Dokładnie opłucz.
- Posiekaj pory w Magimixie (używam tarczy tnącej S2). Zajmie to dosłownie 10 sekund!
- W głębokiej patelni podgrzej trochę oliwy, wrzuć pory i grubo posiekaną papryczkę chilli. Dodaj sól, przemieszaj i przykryj. Duś 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż pory stracą na objętości.
- Obrane ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i wrzuć na patelnię. Wlej mleko ryżowe i dodaj wszystkie przyprawy (poza płatkami chili) oraz suszone zioła. Gotuj przez ok. 25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj koperek.
- Lekko przestudzoną zawartość patelni przełóż do blendera (używam niezawodnego blendera molekularnego Ronic Zyle Led II). Dokładnie zmiksuj (na gładko, najlepiej w trybie paste), w razie potrzeby dopraw.
- Porcje jedwabistego kremu oprósz posiekanymi pistacjami, płatkami chilli i koperkiem.