Cobbler ze śliwkami i czarną porzeczką pod bezglutenowym ciastem.
Cobbler jest trochę staranniejszą wersją owocowej zapiekanki crumble, a różnica polega na tym, że w cobblerze nadzienie przykrywamy ciastem, nie kruszonką. Owocowy cobbler to wspaniały dekadencki deser lub słodkie śniadanie. Możesz upiec go z dowolnymi ulubionymi owocami, mieszając na przykład dostępne teraz jesienne śliwki i zamrożone latem porzeczki, jagody czy maliny.
Jeżeli chodzi o genezę cobblera uważa się, że powstał on w koloniach brytyjskich jako substytut klasycznego British pie. W braku składników pozwalających przyrządzić tradycyjny pie, duszone nadzienie przykrywano warstwą zwykłych herbatników lub ciasta na bułki czy pierogi. Pochodzenie nazwy „cobbler”, po raz pierwszy odnotowanej ponoć w 1859, wiąże się m.in. z archaicznym rzeczownikiem cobeler oznaczającym drewnianą miskę lub z wyglądem warstwy ciasta, która przy odrobinie wyobraźni może przypominać brukowaną dróżkę (cobbled stone pathway).
Cobbler ze śliwkami – SKŁADNIKI na 6 porcji:
Ciasto
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g zimnego masła
- 150 g zimnej ricotty lub półtłustego twarogu
- szczypta soli roztartej w moździerzu (różowa himalajska)
Owocowy środek
- 2 kg owoców, po kilogramie śliwek węgierek i czarnej porzeczki (u mnie: czarna porzeczka zamrożona w sezonie, nie rozmrażam jej przed pieczeniem)
- świeżo starta tonka lub płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- garść posiekanych pistacji do posypania
Cobbler ze śliwkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Przygotuj owoce: umyj i, w zależności od ich rodzaju, usuń szypułki lub pestki. Przełóż do dużej miski, dodaj ewentualne przyprawy. Przemieszaj i odstaw.
- Przygotuj ciasto: z dwu rodzajów mąki, ricotty (albo twarogu), masła i szczypty soli zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund). Uformuj z ciasta kulę i przełóż na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!). Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić.
- Przełóż owoce do naczynia do zapiekania i przykryj je ciastem. Posyp łyżką płatków owsianych i odrobiną cukru kokosowego.
- Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz ok. 45-50 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kwadrans, by buzujące w cobblerze soki nieco się uspokoiły.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Cobbler wstawiony na noc do lodówki i podany następnego dnia działa cudownie orzeźwiająco, nawet w upalny dzień.