- Składniki (ok. 6 placków):
- ok. 5 ziemniaków
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- trochę podsuszanego tymianku
- trochę rozmarynu
- trochę rukoli
- kilka jajek przepiórczych (w zależności od ilości placków - jedno jajko na placek)
- kilka plasterków wędzonego łososia (w zależności od ilości placków)
- trochę zielonego pieprzu w zalewie
Placki ziemniaczane to moje ulubione danie z ziemniaków.
Czasem przygotowuję je w najprostszej wersji – z samym jogurtem, innym razem w wydaniu deluxe. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z ziemniakami, a dzięki sadzonym przepiórczym jajom placki zyskują na wykwintności.
1. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajcie jajko, mąkę, sól, pieprz, tymianek i posiekany rozmaryn, i dokładnie wszystko wymieszajcie.
3. Smażcie placki na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z obydwu stron. Gotowe placki odłóżcie w ciepłe miejsce.
4. Rozgrzejcie na patelni trochę masła, delikatnie rozbijcie jajka przepiórcze* (najlepiej przy użyciu noża) i smażcie do momentu, aż białko się zetnie.
5. Rozłóżcie na plackach trochę rukoli, na każdy placek ostrożnie wyłóżcie sadzone jajko i dodajcie plasterek łososia.
6. Całość doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i udekorujcie kulkami marynowanego zielonego pieprzu.
*Często pytacie, gdzie FiK zaopatruje się w jaja, szczególnie te mniej popularne i trudne do zdobycia, jak gęsie (ZOBACZ), kacze (ZOBACZ), perlicze (ZOBACZ) czy przepiórcze (ZOBACZ). Odpowiedź jest prosta – w punkcie sprzedaży Jajaplus.pl – pod Halą Mirowską. Wszystkie sprzedawane tam jaja pochodzą z ekologicznych małych hodowli. Jeśli nie chcecie zaopatrywać się w marketach i szukacie jaj naprawdę dobrej jakości, to zdecydowanie miejscówka dla Was.
ach, uwielbiam. zdjęcia cudne. i moje ulubione placki ziemniaczane. :)
Ale elegancko : ) To się nazywa klasa : )
Mniam mniam placki ziemniaczane to ja zawsze i w każdej ilości nawet bez łososia