- 100 g ryżu jaśminowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 limonki
- garść natki kolendry
- sól
Kokosowy ryż jaśminowy z dodatkiem limonki i kolendry.
Tak przygotowany ryż jest bardzo dobrym dodatkiem do ryby (np. grillowanego łososia), delikatnego mięsa albo do sałatki (przepis wkrótce). Użyłem tu organicznych wiórków kokosowych (ZOBACZ), które są większe i grubsze od zwykłych, dlatego gotowałem je wraz z ryżem 10 minut. W przypadku zwykłych, drobnych wiórków wystarczy im 5 minut.
Ta wersja ryżu inspirowana jest przepisem, który znalazł się w pierwszym numerze polskiej edycji magazynu Good Food.
PRZEPIS:
1. W osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2. W zależności od wielkości i grubości wiórków kokosowych, dodaj je do ryżu na 5-10 minut przed końcem gotowania.
3. W razie potrzeby odlej (ewentualnie pozostałą) wodę z garnka z ugotowanym ryżem, wlej sok z limonki i dodaj posiekaną kolendrę (listki grubo, łodyżki cienko).
Smacznego!
Brzmi smakowicie, do wypróbowania
Niesamowite masz wiórki, gdzie można takie kupić?
Mniam, musi być pyszny
Zrobiłem na śniadanie, bardzo dobry!
Dobry!
Idealny do curry
Fajny nawet sam, nie tylko jako dodatek do czegoś