• 100 g ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 limonki
  • garść natki kolendry
  • sól

Kokosowy ryż jaśminowy z dodatkiem limonki i kolendry.

Tak przygotowany ryż jest bardzo dobrym dodatkiem do ryby (np. grillowanego łososia), delikatnego mięsa albo do sałatki (przepis wkrótce). Użyłem tu organicznych wiórków kokosowych (ZOBACZ), które są większe i grubsze od zwykłych, dlatego gotowałem je wraz z ryżem 10 minut. W przypadku zwykłych, drobnych wiórków wystarczy im 5 minut.

Ta wersja ryżu inspirowana jest przepisem, który znalazł się w pierwszym numerze polskiej edycji magazynu Good Food.

Ryz kokosowy L_01

PRZEPIS:

1. W osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

2. W zależności od wielkości i grubości wiórków kokosowych, dodaj je do ryżu na 5-10 minut przed końcem gotowania.

3. W razie potrzeby odlej (ewentualnie pozostałą) wodę z garnka z ugotowanym ryżem, wlej sok z limonki i dodaj posiekaną kolendrę (listki grubo, łodyżki cienko).

Smacznego!

Ryz kokosowy L_03