• 4 duże gruszki klapsy
  • ok. 10 śliwek węgierek
  • calvados
  • gałązka rozmarynu
  • trochę podsuszanego tymianku
  • ok. 100 g sera lor (turecka wersja ricotty)
  • kilka owoców jałowca i ziela angielskiego

Zarówno gruszki, jak i śliwki idealnie nadają się do zapiekania.

Tu, zamiast jak zazwyczaj na słodko, przyrządziłem owoce z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Niebagatelną rolę odegrał również ser, który pod wpływem pieczenia przybrał postać pysznej serowej kruszonki, podpieczonej z zewnątrz, oraz miękkiej i soczystej wewnątrz.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Gruszki przekrójcie na połówki i wydrążcie gniazda nasienne.

3. Porządnie skropcie gruszki calvadosem, posypcie je listkami podsuszanego tymianku, posiekanym rozmarynem oraz utartym w moździerzu jałowcem i zielem angielskim.

4. Wstawcie do piekarnika na ok. 10 minut.

5. Po tym czasie, wyciągnijcie naczynie, dodajcie połówki śliwek, posypcie wszystko pokruszonym serem i wstawcie z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Smacznego!

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka