- 4 duże gruszki klapsy
- ok. 10 śliwek węgierek
- calvados
- gałązka rozmarynu
- trochę podsuszanego tymianku
- ok. 100 g sera lor (turecka wersja ricotty)
- kilka owoców jałowca i ziela angielskiego
Zarówno gruszki, jak i śliwki idealnie nadają się do zapiekania.
Tu, zamiast jak zazwyczaj na słodko, przyrządziłem owoce z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Niebagatelną rolę odegrał również ser, który pod wpływem pieczenia przybrał postać pysznej serowej kruszonki, podpieczonej z zewnątrz, oraz miękkiej i soczystej wewnątrz.
1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Gruszki przekrójcie na połówki i wydrążcie gniazda nasienne.
3. Porządnie skropcie gruszki calvadosem, posypcie je listkami podsuszanego tymianku, posiekanym rozmarynem oraz utartym w moździerzu jałowcem i zielem angielskim.
4. Wstawcie do piekarnika na ok. 10 minut.
5. Po tym czasie, wyciągnijcie naczynie, dodajcie połówki śliwek, posypcie wszystko pokruszonym serem i wstawcie z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka