- 100 g kaszy jaglanej (pół szklanki - przed ugotowaniem)
- garść wiśni
- 3 suszone morele
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa)
- 3 łyżeczki organicznego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 25 g mielonego lnu
- 25 g mąki kokosowej
Babeczki z owocami, których głównym składnikiem jest kasza jaglana. Bez pieczenia.
Kolejny przepis na zdrowy i lekki deser. Bez użycia piekarnika. Babeczki są kremowe, słodkawe, a owoce dodają im fajnej soczystości.
Przed gotowaniem jaglanki nie przelewam jej wrzątkiem ani nie odprawiam żadnych innych czarów.
Odpowiednio ugotowana kasza jaglana nie jest gorzka w smaku; jeśli kasza jest gorzkawa, oznacza to, że jest niedogotowana.
Z podanych proporcji składników otrzymasz 5 babeczek. Jedna sztuka = ok. 200 kcal.
PRZEPIS:
1. Ugotuj kaszę jaglaną. Jedną część kaszy (tu: pół szklanki) zalej trzema częściami wody (tu: 1,5 szklanki), wlej do garnka ok. 1 łyżki oliwy extra vergine, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzuć do garnka suszone morele. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. Zmiksuj kaszę z suszonymi morelami, olejem kokosowym, miodem i przyprawami (w blenderze ręcznym) na gładką masę.
3. Przełóż kaszę do miski, dodaj mąkę kokosową i mielony len, i wyrabiaj jak ciasto, do momentu, aż masa prawie przestanie kleić się do dłoni. Gotowa masa łatwo powinna dać się uformować w kulę ciasta.
4. Garść wiśni wydryluj, przełóż do miseczki, wsyp 2 łyżeczki mąki kokosowej i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sok z wiśni nie zafarbuje babeczek.
5. Na dno silikonowej formy do muffinów włóż 2-3 wiśnie. Dopełnij foremki masą, wciskając do środka każdej po kilka wiśni.
6. Wierzch foremek posyp dodatkowo odrobiną mąki kokosowej, tak by wchłonęła wilgoć z wiśni w wierzchniej warstwie babeczek.
7. Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij babeczki z formy (z silikonowej dają się wydobyć bardzo łatwo) i podawaj. Babeczki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!
:-)
Wyglądają bardziej, jak serniczki jaglane. Takie „jagielniczki” ;)
Jagielniczki OK, ale sernik bez sera to nie sernik:-)
Pyszne musza być, fajne w środku
Byłyby idealne na śniadanie…
Bez pieczenia!
Następnym razem nie przeleję wrzątkiem kaszy przed gotowaniem i zobaczymy jak będziea ;)
Lubię
Cynamon, kardamon, goździki, miód – to prawie jak pierniczki smakować powinno. Choć rzeczywiście z wyglądu raczej serniczki przypomina ;-)
A świeże wiśni to idzie gdzieś jeszcze dostać? Bom dawno nie widziała…
Chyba nie. Przepis jest sprzed miesiąca, wtedy jeszcze wiśnie były.
Fajne
Doczekałam się :D
Ciekawe. WYglądają jak z piekarnika
przepis bardzo mi się podoba, sama również wykorzystuję kaszę jaglaną w ciastach pieczonych i na zimno ;)
Ale super!
O, może dziecku przemycę kaszę pod taką postacią. Bo mnie namawiać nie trzeba ;)
Wyglądają na super kremowe. I w życiu bym nie powiedziała, że to bez piekarnika!
A jednak bez:-)
Keep on working, great job!
Nie wiedziałam, ze tak się da! Fajne
Aaaaa!! Proszę kilka wysłać do mnie!!
Podoba mi się ten przepis :)
Idealna przekąska i sposób na przemycenie kaszy w diecie. Wyszły ślicznie.
A ja jem sobie teraz jogurt z waflem ryżowym w pracy. To niesprawiedliwe ;)
Też chcę!!!
Pyszności
Marzenie!
Ciekawe :)
Ja jeszcze nigdy kaszy jaglanej nie jadłam…
Kiedyś musi być ten pierwszy raz ;-)
Te zatopione w środku wisienki, takie idealne. Piękne babeczki ;)
będą wkrótce u mnie też! Co do kremowości jaglanki- koktajle na zblendowanej kaszy jaglanej są cudne!
Fajniutkie
Zdrowe słodkie, to lubię
Jadłbym
A gdyby tak zastąpić mąkę kokosową mąką migdałową, udałoby się? Bo tak sobie myślę, że nie chce mi się czekać na sezon wiśniowy więc z podmrożonymi malinami bym zrobiła. Ale nie chce mi się zamawiać mąki kokosowej dopóki paru innych bezglutenowych nie wykończę. Do wyboru mam jeszcze lnianą, wiesiołkową i dyniową, ale tych dwóch ostatnich bym nie rydzykowała ;-)
Możesz zastąpić, tylko trzeba będzie pewnie dać jej nieco więcej, zakładam, że ok. 50 – 70 g. Trzeba wyczuć konsystencję. Dyniowa wbrew pozorom też może się sprawdzić. Dodana w niewielkich ilościach dobrze zgrywa się z innymi składnikami. Mam w kolejce przepis na musli batony z jej wykorzystaniem, wyszły bardzo smaczne.
Dzięki :-) Dzieciakom dyniowa nie podpasowała i już na sam jej widok obwieszczają: fuj dynia! :-) Nie wiem czy ten piękny zielonkawy kolor by się zgubił…
Skoro tak…:-) Tu faktycznie mógłby się nie zgubić, ale w musli batonach z dużą ilością kakao zniknął całkiem.
Wygląda jak placek ze śliwkami O_o
Jaglanka to samo zdrowie, fajny pomysł
Super!
Wow, lovely
A czy można len czymś zastąpić ?
Możesz dodać więcej mąki kokosowej, len działa jak zagęstnik i wiąże masę.
A czy można mąkę kokosową (bo w moich sklepach takich niestety nie ma) zastąpić jakąś ogólnie dostępną mąką? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Pozdrawiam
A czy można mąkę kokosową (bo w moich sklepach takich niestety nie ma) zastąpić jakąś ogólnie dostępną mąką? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Pozdrawiam
Możesz użyć drobnych wiórków kokosowych albo zmielonych orzechów. Przy orzechach sugerowałbym zwiekszyć ilość o 25%, chociaż najlepiej wyczuć konsystencję – trudno oszacować ilość zamiennika bez testów.
Fajniutkie:)
Idealne!
Śliczne
Właśnie szukałam przepisu na jaglane babeczki, ponieważ ugotowałam więcej kaszy :) Ile wyjdzie ugotowanej kaszy?
Nie wiem, nie ważyłem ugotowanej, skoro oparłem proporcje na podanej ilości suchej jaglanki. Użyj tyle, ile masz:-)
Spróbuję :)
Zrobiłam i włożyłam do lodówki! Jutro będzie efekt!:) SUPERRRR:)
:-)
Czym moge zastapic mielony len?
Mielony len wiąże masę, jest potrzebny.
Wyglądają słodko :)
Len można jednak zastąpić nasionami chia, wiążą masę tak samo.
Bardzo proszę! :-)