• ok. 700 g świeżego groszku (może być mrożony)
  • 1 średnia główka sałaty rzymskiej
  • 1 średni por (albo dwa mniejsze)
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • ok. 500-600 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • suszone zioła (np. tymianek albo zioła prowansalskie)

Duszony groszek z sałatą i porem. Cztery proste składniki, trochę przypraw i pyszne aromatyczne danie gotowe.

Kilka razy wspominałem już tutaj o mojej miłości do duszonego pora, który odpowiednio przyrządzony idealnie mięknie i nabiera słodyczy. Zestawienie tego świetnego warzywa z zielonym groszkiem narzuca się samo, zresztą równie dobrze można tu wykorzystać również świeży bób. Trzecim magicznym składnikiem jest sałata rzymska, która bardzo dobrze sprawdza się w daniach na ciepło (choćby w zupach, czy jako dodatek do wszelkiego rodzaju duszonych warzyw). W naszym kraju sałata kojarzy się przede wszystkim z sałatkami na zimno, ale wierzcie mi, że warto spróbować przygotować ją również w taki sposób. Po czwarte i ostatnie, bazylia – idealnie aromatyczne wykończenie całości.

Jeśli zależy Ci, by danie było wegetariańskie, bulion możesz przygotować z organicznej i bezglutenowej kostki bulionowej, albo po prostu użyć wody, a smak podkręcić np. białym winem. Jeśli natomiast nie zależy Ci na wersji wegetariańskiej, możesz poddusić pory na oleju z dodatkiem masła. Masło bardzo dobrze wzbogaci smak potrawy.

Zielony groszek i salata_L07

PRZEPIS:

  1. Odetnij od pora brzydkie zielone liście, przekrój go wzdłuż na pół, dokładnie umyj i posiekaj.
  2. Podsmaż pora w głębokim rondlu, aż zacznie mięknąć.
  3. Wlej bulion, zagotuj, dodaj groszek i grubo posiekaną sałatę.
  4. Dopraw pieprzem i solą (w razie potrzeby), dodaj suszone zioła i gotuj całość do momentu, aż groszek będzie miękki (ok. 5 minut).
  5. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię, wymieszaj i podawaj.

Zielony groszek i salata_L06