- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- łyżka ziaren konopi
- 2 łyżki chia
- 2 kopiaste łyżki surowego kakao
- 25 g mąki konopnej
- 50 g mąki słonecznikowej
- 16 świeżych daktyli izraelskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2/3 szklanki wody
Batony musli z daktylami, chia, jaglanką i surowym kakao.
Jeszcze jeden przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i bezkonkurencyjne w smaku batony musli.
Musli batony to świetna, poręczna alternatywa dla domowej granoli* (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się zwłaszcza jako przekąska na wynos, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż albo na spacer.
Dzięki daktylom są słodkie, miękkie i lekko wilgotne, a dodatek dobrego aromatycznego kakao nadaje im mocno czekoladowego smaku.
Daktyle, z których powstaje puree łączące masę możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców w zmiennych proporcjach. Jeśli wolisz, użyj rodzynek, suszonych niesiarkowanych moreli albo wiśni – co akurat masz pod ręką. Konopia (mąka i ziarno) to bardzo dobre źródło roślinnego łatwo przyswajalnego białka; mąka konopna ma ten dodatkowy plus, że w ogóle nie zawiera skrobi.
Jednym ze składników jest też surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku, a gotowa – uprażona – przypomina ekspandowany amarantus. Jest chrupka i bardzo smaczna. Polecam!
Z podanych proporcji otrzymasz 9 batonów. Jeden baton ma ok. 350 kcal.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wypestkowane daktyle i wodę zmiksuj w ręcznym robocie kuchennym na krem (ZOBACZ –> w przepisie na krem używam 1/4 szklanki wody, ponieważ krem z przeznaczeniem na smarowidło do naleśników czy placków powinien być nieco gęstszy).
3. Przełóż krem do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj – najlepiej dłońmi. Możesz użyć lateksowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością – wtedy masa mniej będzie kleić się do dłoni.
4. Przełóż masę bakaliową do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia (tu: naczynie o wymiarach 17 x 17 cm), wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni.
6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.
7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadraty (tu: 9 sztuk – ZOBACZ) i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Cudo!!!
Pieklam wczoraj, przepyszne!!!!
Czym można zastąpić mąkę konopna i sloneczikowa? Zwykła mąka można?
Możesz użyć zwykłej mąki pszennej, ale będą smaczniejsze z mąką z dowolnych orzechów lub nasion.
Super! Genialna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy!
Czym mogę zastąpić ziarna konopii? Czy je pominąć? Nie ma w żadnym sklepie koło mnie, a zależy mi na tym, żeby zrobić je dzisiaj. c:
Genialne! Robilam tydzien temu przed wyprawa rowerowa i sprawdzily sie najlepiej jak mogly – przezyly transport i cieszyly w ciezkich chwilach :) Teraz robie po raz kolejny, bo czeka mnie duzo podrozy. Daje 8 daktyli i 8 suszonych moreli. Dzieki za przepis, pozdrawiam!
Smacznego!:-) pozdrawiam
To najlepsze batony musli jakie kiedykolwiek jadłam, idealne pod każdym względem, dzięki FiKu za kolejny super przepis :D
Najlepsze batony dla biegacza, robię co weekend, nie wyobrażam sobie bez nich dnia, dzięki wielkie za mega przepis, pozdrawiam, karina
Bardzo się cieszę:-) pozdrawiam
Doskonałe:D idealne dla biegaczy i wszystkich aktywnych, polecam!
Jestem Panem zauroczona :-)
:-)
To najlepsze batony jakie kiedykolwiek jadłam
Nienamoczona kasza jaglana zawiera substancje antyodzywcze.
Mity… czy uważasz, że tak samo ‚antyodżywcze’ jest proso, z którego wytwarza się nie tylko kaszę, ale też mąkę jaglaną?;-)
mam pytanie odnośnie uprażenia kaszy jaglanej, nie ma doświadczenia w tym temacie, jak to zrobić? jedyne co z kasza robię to ją płuczę i gotuję, jest ok w smaku. Bardzo proszę o podpowiedź :) z góry dziękuję :)
Jeśli kasza jaglana, tak jak w tym przepisie, jest składnikiem batonów albo innego wypieku, praży się w piekarniku podczas pieczenia. Po prostu;-) Nie trzeba robić nic więcej:-)
Jeśli natomiast chcesz ją uprażyć samą (do innych celów) rozsyp jaglankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdź kaszę i w razie potrzeby praż nieco dłużej.
Upiekłam i muszę powiedzieć że to najlepsze batony jakie w życiu jadłam:) Od tej pory robię tylko z Twoich przepisów, są po prostu doskonałe.