Bób w sosie pomidorowym.

Bób i pomidory to bardzo zgrany duet, dlatego motywem przewodnim kolejnego sezonowego przepisu są właśnie te produkty.

Jakość pomidorów ma – jak zawsze – znaczenie kluczowe, a przewaga lata nad zimą polega między innymi na tym, że możesz potraktować tę wskazówkę poważnie i rozejrzeć się za tymi najlepszymi: aromatycznymi, dojrzewającymi w słońcu, pełnymi smaku. Bawole serce, Gargamel, Malinówka (taka jak kiedyś, nie z marketu) czy pomidory gruszkowe sprawdzą się tu doskonale. Jeżeli sos ma rzucać na kolana, użyj do niego dojrzałych letnich pomidorów. Masz jak w banku, że odwdzięczy się wyjątkowym smakiem.

Uwagi:

  • Długie gotowanie sprawia, że woda odparowuje, sos gęstnieje, nabiera mocy i intensywności.
  • Tradycyjnie już używam Pimentonu, który jest dla mnie jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Pimenton dodaje smaku i pogłębia kolor sosu. Najprościej przywieźć go z Hiszpanii, ale też coraz łatwiej kupić w Polsce, a w razie potrzeby zastąp go mieloną papryką (słodką i ostrą).
  • Jeżeli chcesz, do sosu możesz dodać świeży czosnek, a także użyć innych ziół i przypraw niż proponowane przeze mnie.

Spróbuj też fasolki szparagowej w sosie z malinówek i duszonego kopru włoskiego w pomidorach.

Bób w sosie pomidorowym

Bób w sosie pomidorowym

Bób w sosie pomidorowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki)
  • ok. 1 kg pomidorów malinowych lub innych o aromatycznym i smacznym miąższu
  • biała cebula lub duża szalotka
  • łagodny Pimenton – 1 łyżeczka
  • pikantny Pimenton – pół łyżeczki
  • pieprz – pół łyżeczki, rozgnieciony w moździerzu
  • fenkuł (koper włoski) – pół łyżeczki, rozgnieciony w moździerzu
  • kolendra (nasiona) – pół łyżeczki, rozgnieciona w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • mięta – listki z kilku gałązek
  • bazylia – listki z kilku gałązek (może być tajska lub zwykła)
  • natka pietruszki – mała garść listków
  • czarny czosnek – 2-3 ząbki (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Bób w sosie pomidorowym – PRZEPIS:

  1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  2. Do głębokiej patelni wlej trochę oliwy i podduś posiekaną cebulę do momentu, aż zacznie mięknąć.
  3. Dodaj pomidory. Gotuj bez przykrycia na niedużym ogniu przez około 30 minut (w razie potrzeby trochę dłużej), co jakiś czas mieszając i rozgniatając kawałki pomidorów drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodaj sól, czarny czosnek i obydwa rodzaje Pimentonu.
  4. W tym czasie ugotuj bób (3-4 minuty, czytaj też: Jak gotować bób?), ostudź pod zimną bieżącą wodą i obierz ze skórki.
  5. Gdy sos odparuje i nabierze gęstości, a wszystkie kawałki pomidorów rozpadną się, dodaj pozostałe przyprawy oraz ugotowany i obrany wcześniej bób. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekane zioła i podawaj.

Sprawdź też inne przepisy z bobem.

Bób w sosie pomidorowym

Bób w sosie pomidorowym