• ok. 600 g młodej zielonej fasolki szparagowej
  • ok. 1 kg pomidorów malinowych
  • trochę listków świeżego majeranku
  • trochę listków świeżego tymianku
  • trochę listków mięty
  • trochę listków bazylii tajskiej (lub zwykłej)
  • 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (wędzonej papryki)
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (wędzonej papryki)
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Fasolka szparagowa w sosie z pomidorów malinowych.

Fasolkę szparagową można po prostu ugotować i zjeść – taka też jest świetna (ZOBACZ). Wystarczy jednak poświęcić nieco więcej czasu, by w bardzo prosty sposób dodać jej więcej smaku i blasku.

Wszystko to za sprawą aromatycznego, pysznego sosu pomidorowego z malinówek, który jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu.

Niektórzy dodają do sosu pomidorowego cukier – ja jednak nigdy tego nie robię, ponieważ bardzo odpowiada mi właśnie ten lekko kwaskowaty, naturalny smak pomidorów.

Tym bardziej, że jest on równoważony dodatkiem ostrego pimentonu i pieprzu, a także ziołami, zwłaszcza intensywnym majerankiem.

PRZEPIS:

  1. Odłam końcówki fasolki.
  2. Usuń skórki z pomidorów. Pokrój pomidory na kawałki.
  3. W głębokim rondlu rozgrzej trochę oliwy i wrzuć pomidory. Dodaj majeranek, pimenton, roztarte w moździerzu gorczycę i kolendrę, sól i pieprz. Przykryj rondel i gotuj ok. 10 minut.
  4. W tym czasie przepłukaną fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Dodaj fasolkę i gotuj przez ok. 10-12 minut lub nieco dłużej – tyle, by fasolka zmiękła, a jednocześnie zachowała sprężystość.
  6. Zdejmij rondel z ognia, dodaj świeże zioła, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.