- 0,5 kg świeżego bobu
- 2 małe młode cukinie (lub jedna większa)
- 9 małych pomidorów malinowych (ok. 0,5 kg, można użyć większych malinówek albo pomidorków koktajlowych)
- ok. 150 g hiszpańskich czarnych oliwek z pestkami (tu: Masrojana)
- 4-5 filecików anchois
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
- mielona suszona wędzona papryka
- natka fenkułu (albo koperek / pietruszka)
- olej do smażenia (tu: rzepakowy)
Pyszny, świeży bób z krótko duszoną cukinią w sosie z soczystych malinówek. Świetne połączenie, polecam!
To bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie. Jak zawsze, możesz modyfikować je po swojemu, ale postaraj się nie rezygnować z malinówek, których smak jest zdecydowanie głębszy niż zwykłych pomidorów; dzięki nim sos jest po prostu znacznie lepszy.
W braku innych opcji możesz oczywiście użyć zwykłych pomidorów lub na przykład pomidorków koktajlowych, pamiętaj jednak, że w tym drugim przypadku sosu na patelni będzie znacznie mniej. Anchois pasuje to idealnie, a w związku z tym, że zgodnie ze swoim przeznaczeniem pełni rolę przyprawy, w smaku raczej go nie poczujesz. Jeśli jednak za anchois generalnie nie przepadasz, po prostu z nich zrezygnuj.
Podany czas gotowania dotyczy młodego bobu. Jeśli dysponujesz starszym i większym, być może trzeba będzie blanszować go dłużej – dlatego, zanim odcedzisz całość sprawdź, czy skórka dobrze odchodzi i czy bób jest miękki.
PRZEPIS:
1. Blanszuj bób we wrzątku przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plastry. Jeśli używasz większej cukinii, możesz usunąć gniazdo nasienne. Pomidory pokrój na kawałki.
3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj anchois. Podsmaż przez chwilę, aż anchois zacznie się rozpuszczać.
4. Dodaj pomidory i cukinie. Dopraw solą (jeśli zamiast czarnych oliwek, użyjesz zielonych, pamiętaj, że są bardziej słone), pieprzem i dwoma rodzajami mielonej papryki.
5. Duś, mieszając, a kiedy pomidory zaczną się rozpadać i zacznie tworzyć się sos, dodaj na patelnię oliwki.
6. Duś całość kilka minut, aż większość pomidorów całkiem się rozpadnie, a cukinia zmięknie. Dodaj bób i duś jeszcze przez minutę.
7. Zdejmij rondel z ognia, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Dodaj posiekaną natkę fenkułu (ZOBACZ), wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
kilka składników, a danie zachwyca!
Mam nieodparte wrażenie że byłbym w stanie wciągnąć całą tę michę sam :D
Wyglada niezwykle kusząco!!!
Fantastyczne!
Już nie mogę się doczekać malinówek