Burgery z dyni w pieczarce – zamiast bułki.

Duże pieczarki (portobello i inne podobne odmiany) doskonale nadają się do warzywnych burgerów, ponieważ z powodzeniem zastępują bułkę. Sprzyja temu zarówno ich rozmiar i kształt, jak też zwarta i mięsista struktura. Roślinna bułka domaga się roślinnego burgera, a w tej roli znakomicie sprawdza się gwiazda polskiej jesieni – dynia.

Odpowiednio doprawiona, upieczona i zmiksowana na gładko dynia, z której można uformować zgrabne i apetycznie pomarańczowe burgery doskonale zastępuje mięso.

Najlepsze w tym przepisie jest jednak to, że do przygotowania burgerów używam wyłącznie upieczonej dyni hokkaido i przypraw, które podbijają jej smak. Nie ma potrzeby dodawać tu jakiejkolwiek mąki czy jajek. Dzięki temu burgery są pełne smaku, a jednocześnie naturalnie wegańskie i nie wymagają żadnych szczególnych zabiegów. Po uformowaniu wystarczy tylko na chwilę wrzucić je na patelnię, podsmażyć i gotowe :-)

Do burgerów proponuję dwa rodzaje sosów. Można dodawać je oddzielnie albo mieszać, wedle Waszego uznania. Salsa, za sprawą dodanych korniszonów z chilli Krakus jest pikantna i wyrazista w smaku. Sos jogurtowy, dla odmiany, dodatkowo wzbogaca smak burgerów, a jednocześnie tonuje ostrość potrawy (gęsty naturalny jogurt łagodzi pikantny smak korniszonów).

Jeżeli zależy Ci na tym, by burgery były wegańskie, pomiń sos jogurtowy i przygotuj tylko salsę.

Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy dowodzi, że doskonałe burgery można przyrządzić z samych roślin :-)

Burgery z dyni

Burgery z dyni

Burgery z dyni

Burgery z dyni – SKŁADNIKI (na 3 porcje)

BURGERY:

1 słoik korniszonów z chilli Krakus* 500 g – do burgerów, salsy i sosu jogurtowego
6 pieczarek (portobello lub inne duże pieczarki)
ok. 200 g dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
szczypta ostrego pimentonu (wędzona papryka)
sól
olej do smażenia
1 czerwona cebula
1 pomidor malinowy
2 liście czerwonego radicchio lub sałaty rzymskiej
garść listków świeżej kolendry
oliwa extra vergine
*skład korniszonów: ogórki, ocet spirytusowy, cukier, sól, chilli (1,8%), przyprawy (w tym gorczyca)

SALSA:

korniszony z chilli Krakus
1 żółty pomidor
1 zielony pomidor
kilka małych czerwonych pomidorków malinowych (lub 1-2 większe malinówki)
1 papryczka chilli
garść listków świeżej kolendry
porządna szczypta świeżo i grubo roztartego czarnego pieprzu
oliwa extra vergine

SOS JOGURTOWY:

korniszony z chilli Krakus
ok. 250 g gęstego jogurtu naturalnego
1/3 pęczka koperku
porządna szczypta świeżo i grubo roztartego czarnego pieprzu

Burgery z dyni

Burgery z dyni – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W moździerzu rozetrzyj pieprz, nasiona kolendry i koper włoski (z listy składników na burgery).
  3. Upiecz dynię: przekrój hokkaido na pół, usuń pestki i pokrój dynię na kawałki. Wrzuć dynię do naczynia do zapiekania, skrop oliwą, posyp połową roztartych w moździerzu przypraw, wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut. Czas pieczenia każdorazowo zależy od wielkości kawałków dyni. Polecam upiec całą dynię, do burgerów użyć odpowiednią ilość, a pozostałą część wykorzystać do przyrządzenia innego dania.
  4. Upieczoną dynię odstaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz też upiec dynię dzień wcześniej i przechować ją w lodówce.
  5. Przełóż dynię do miksera o dużej mocy. Dodaj przyprawy roztarte wcześniej w moździerzu (patrz pkt 2: pieprz, kolendra i fenkuł czyli koper włoski) oraz sól i pimenton. Zmiksuj na gładko.
  6. Uformuj burgery. Mój robot kuchenny miksuje upieczoną dynię na idealnie gładką i elastyczną masę, z której można formować takie burgery.
  7. Przygotuj sosy do burgerów. By zrobić salsę, pokrój drobno pomidory (żółty, zielony i małe czerwone), kilka korniszonów, papryczkę chilli (możesz użyć papryczki z zalewy po korniszonach od Krakusa) i przełóż do miski. Dodaj sporo grubo posiekanych listków kolendry i chlust oliwy, dopraw pieprzem. By zrobić sos jogurtowy, do jogurtu naturalnego dodaj posiekany koperek, kilka pokrojonych w plasterki korniszonów Krakus oraz pieprz. Wymieszaj.
  8. Przygotuj dodatki do burgerów. Umyj i osusz sałatę oraz pozostałe listki kolendry. Pokrój pomidor w plastry. Kilka korniszonów chilli Krakus i czerwoną cebulę pokrój na mandolinie w cienkie plasterki.
  9. Usuń nóżki z portobello (w razie potrzeby obierz też pieczarki ze skórki). Skrop pieczarki oliwą i usmaż z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  10. Na drugiej natłuszczonej olejem patelni podsmaż burgery z dyni.
  11. Skomponuj burgery. Na trzy pieczarki (spody) wyłóż trochę salsy. Dodaj radicchio lub sałatę, plaster pomidora, burger z dyni, cienkie plasterki korniszonów chilli Krakus i cebuli oraz listki kolendry. Przykryj pozostałymi pieczarkami.
  12. Burgery podawaj z pozostałą salsą i sosem jogurtowym.

Smacznego!

Burgery z dyni

Burgery z dyni

Burgery z dyni