- 120 g wypestkowanych świeżych daktyli
- 80 g suszonych śliwek
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych
- 0,5 szklanki świeżo zaparzonej kawy
- 40 g suszonych wiśni
- 40 g morwy suszonej
- 20 g chia (szałwii hiszpańskiej)
- 40 g mielonego lnu
- 80 g mąki z dyni lub dowolnej innej z orzechów
- 40 g wiórków kokosowych
Chleb albo placek bakaliowy.
Możesz go przygotować w dowolnej foremce. Okrągły, upieczony w tortownicy będzie bardziej przypominać placek z bakaliami, a jeśli użyjesz formy keksowej – chleb.
Przepis jest bardzo prosty i pozwala na różne modyfikacje składu.
Daktyle i śliwki, z których powstaje owocowe puree (czyli lepiszcze) możesz zastąpić dowolną inną mieszanką zmiksowanych suszonych owoców w zmiennych proporcjach. Jeśli wolisz, użyj rodzynek, suszonych moreli albo wiśni – co akurat masz pod ręką.
To samo dotyczy dodatków w całości – wiśni, morwy i chia. Możesz je zastąpić dowolnymi innymi orzechami, owocami, pestkami lub nasionami, np. sezamem.
Jedna porcja ma ok. 310 kcal (przy założeniu, że placek podzielisz na 8 części).
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Wypestkowane daktyle, śliwki i pół szklanki świeżo zaparzonej kawy zmiksuj w ręcznym robocie kuchennym na puree.
3. Przełóż puree do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż masę bakaliową do tortownicy albo okrągłej silikonowej formy do pieczenia, wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni (ZOBACZ).
6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w formie) na ok. kwadrans, po czym wyjmij z formy i odstaw do pełnego ostygnięcia.
7. Podziel na porcje (tu: 8 sztuk – ZOBACZ).
Placek w przekroju –> TUTAJ
Smacznego!
Kolejny Twój przepis ląduje na mojej liście „Work In Progress” ;-)
I ogromny plus za nóż- jak się sprawuje ten skandynaw?
:-) Helle jest doskonały, jak większość tego, co ze Skandynawii;-)
Juz od samego czytania listy składników chce się to zjeść. Musi być pyszny!
Z dodatkiem kawy musi być doskonałe!
Uzależnia;-)
Poproszę taką ćwiartkę :)
Składniki mówią mi, że bardzo się z tym przepisem polubimy :D
takiego chleba nie widziałam, ciekawy pomysł:)
Jaką rolę pełni tu kawa? Czy tzw. żołędziówka też się tu nada?
Kawa (płyn) nawilża masę, można ją zastąpić wodą mineralną, pozdrawiam
MMM.. prezentuje się super!
zaczynam przygodę z chia dopiero i już wybrałam, że będzie to i ten pudding z truskawek i daktyli:D bright future
Super, smacznego!:-)
Chlebek (ciasto?) jest przepyszne. Pierwszy raz użyłam chia, jutro będę robić pudding
Fajnie sprawdza się jako „kanapka” do pracy, pyszny
Składniki idealne, wygląd też, musi być mniam
Pyszny!
Fajny i długo zachowuje smak i świeżość, lubię zabierać go do pracy
Idealny :)
bardzo smaczny, właśnie zajadam :)
Super chlebek