- 20 surowych krewetek (użyłem mrożonych)
- kawałek imbiru długości palca
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka zataru
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
- spory pęczek kolendry
- pieprz
- 100 g białej komosy ryżowej
- szczypta szafranu
- ok 1/4 ananasa
- 1 limonka
- olej do smażenia
Krewetki z szafranową komosą ryżową i ananasem.
Świetny przepis na aromatyczne krewetki z szafranową komosą ryżową i świeżym ananasem.
To prosty przepis, który wymaga tylko paru chwil na przygotowanie poszczególnych składników. Później wystarczy dosłownie kilka minut i potrawa jest gotowa.
Komosa ryżowa (czyli quinoa) doskonale komponuje się z owocami morza, a dodatek szafranu nadaje jej pięknego złotego koloru, do którego pasuje ananas, odpowiedzialny za słodką nutę w tym przepisie. Ostrość zapewnia z kolei dodatek chili, imbiru i pieprzu.
Uważaj, by nie przesmażyć krewetek – wystarczy im chwila na patelni.
Używam tu też bardzo fajnej przyprawy – zatar to mieszanka sumaku, sezamu, tymianku i oregano.
PRZEPIS:
1. Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj wraz ze szczyptą szafranu. Komosę gotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok. 12 minut).
2. Obierz krewetki ze skorupek (i ewentualnie usuń główki), usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu. Krewetki przełóż do miski.
3. Przekrój wzdłuż papryczki chilli, usuń pestki, posiekaj i dodaj do krewetek. Do krewetek dodaj również sos sojowy, łyżkę oleju, zatar, pieprz, starty na tarce i obrany ze skórki kawałek imbiru, starty na tarce czosnek oraz posiekane łodyżki kolendry. Wymieszaj i odstaw – ZOBACZ.
4. Obierz ananasa ze skóry: odetnij górną część z liśćmi oraz spód, ułóż ananasa pionowo, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na pół. Połówkę ananasa pokrój wzdłuż na kolejne części, usuń twardy środek i pokrój miąższ na kawałki.
5. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć krewetki wraz z dodatkami. Smaż krótko, mieszając, aż krewetki zmienią kolor na różowy, dodaj ananas i komosę ryżową. Wymieszaj i przez chwilę podgrzewaj całość.
6. Zdejmij patelnię z ognia, wlej sok z limonki, dodaj grubo posiekaną resztę pęczka kolendry, wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
Nikt jeszcze nie skomentował? Dziwne;) Fantastycznie to wygląda i zawiera w sobie wszystko, co uwielbiam! Komosa, krewetki, limonka, chili, kolendra. Bardzo się cieszę, że mamy tak podobne smaki. To kolejny przepis do wypróbowania i na pewno nie będę zwlekać:) Plan na weekend już jest, dzięki
Dziwne, to fakt;-) Smacznego!
Idealne – składnikowo i kolorystycznie. Ananas może zastąpię papają, będzie pasować?
Można, pozdrawiam
Można zamówić FiKa na private cooking?:)
Świetny i bardzo efektowny pomysł na obiad!
Mmmm… Ananas, krewetki, komosa. Cudne połączenia, aż chce się wpałaszować duuuuużo:)
Pyszny przepis, dzięki za super pomysł
Chyba będę musiał zrobić jakieś śledztwo gdzie w Poznaniu można kupić zatar bo wygląda mi to bardzo smakowicie ;-))
W końcu będę mógł zaskoczyć swoją Ukochaną nowym przepisem z krewetkami :) Dziękuję :)
Bardzo proszę:-)
Komosa musi być biała, czy mogę ją zastąpić np. czarną?
Może być dowolna, ale jeśli użyjesz białej, żółty szafran będzie wyraźniej zaznaczony
Chyba następnym razem spróbuję bez limonki bo jak dla mnie trochę za bardzo ten kwaśny posmak dominuje w całości.