• 230 g zimnego posiekanego masła
  • 150 g cukru kokosowego (palmowego)
  • szczypta soli
  • 1 średnie jajko (ok. 50-60 g - waga bez skorupki)
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 200 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 4 łyżki surowego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego)
  • ½ świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 12 goździków utartych w moździerzu
  • ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego)

Ciasteczka korzenne z kakao – bezglutenowe, kruche, maślane.

To korzenna, nieco zmieniona wersja francuskich ciastek maślanych, na które przepis znajdziesz TUTAJ. Korzenne ciasteczka w smaku mocno przypominają pierniczki.

Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest bardzo plastyczna i elastyczna, bez trudu daje się formować.

Ciastka formowałem przy użyciu ausztachera o średnicy 5 cm, na jedno ciastko przyjmując ok. 50 g ciasta. Jeśli wolisz, ciasteczka możesz również formować ręcznie. Będą mniej regularne, ale równie pyszne.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 ciastek.

Sprawdź też inne przepisy na bezglutenowe ciastka:

Ciastka maślane z rodzynkami
Sernik jaglany z suszonymi wiśniami
Sernik z nerkowców bez pieczenia
Ciastka maślane z czekoladą
Mazurek z solonym karmelem bez pieczenia
Ciastka brownie z kaszy jaglanej
Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej bez pieczenia
Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Australijskie ciastka owsiane (ANZAC)
Panforte
Ciastko czekoladowe z porto

Więcej przepisów na zdrowe słodkości znajdziesz TUTAJ.

Ciasteczka kakaowe L_07

Ciasteczka kakaowe L_01

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze albo ręcznie wymieszaj posiekane masło, cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
  3. Mąkę owsianą (i w razie potrzeby ryżową) przesiej przez sito, po czym dodaj do dzieży razem z sodą oczyszczoną, przyprawami i kakao, i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom). Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość lepkie (głównie za sprawą dodanego kakao).
  4. Formuj ciastka ręcznie albo z użyciem foremek (ZOBACZ). Jeśli nie chcesz używać foremek, formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je lekko nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używasz ausztachera, w zależności od średnicy wkładaj do metalowej obręczy 50 g lub 80 g ciasta, ugnieć, wyrównaj i układaj na blasze. Zachowaj odstępy między ciastkami, ponieważ w piekarniku mogą nieznacznie zwiększyć objętość i skleić się z sąsiadami;-)
  5. Piecz ok. 8 minut.
  6. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do pełnego ostygnięcia.

Ciasteczka są pyszne – mocno piernikowe i kruche.

Ciasteczka kakaowe L_09

Ciasteczka kakaowe L_03

Ciasteczka kakaowe L_11