- 230 g zimnego posiekanego masła
- 150 g cukru kokosowego (palmowego)
- szczypta soli
- 1 średnie jajko (ok. 50-60 g - waga bez skorupki)
- 3 g sody oczyszczonej
- 200 g bezglutenowej mąki owsianej
- 150 g mąki ryżowej
- 4 łyżki surowego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego)
- ½ świeżo startej gałki muszkatołowej
- 12 goździków utartych w moździerzu
- ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego)
Ciasteczka korzenne z kakao – bezglutenowe, kruche, maślane.
To korzenna, nieco zmieniona wersja francuskich ciastek maślanych, na które przepis znajdziesz TUTAJ. Korzenne ciasteczka w smaku mocno przypominają pierniczki.
Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest bardzo plastyczna i elastyczna, bez trudu daje się formować.
Ciastka formowałem przy użyciu ausztachera o średnicy 5 cm, na jedno ciastko przyjmując ok. 50 g ciasta. Jeśli wolisz, ciasteczka możesz również formować ręcznie. Będą mniej regularne, ale równie pyszne.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 ciastek.
Sprawdź też inne przepisy na bezglutenowe ciastka:
– Ciastka maślane z rodzynkami
– Sernik jaglany z suszonymi wiśniami
– Sernik z nerkowców bez pieczenia
– Ciastka maślane z czekoladą
– Mazurek z solonym karmelem bez pieczenia
– Ciastka brownie z kaszy jaglanej
– Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej bez pieczenia
– Ciasteczka czekoladowe z orzechami
– Australijskie ciastka owsiane (ANZAC)
– Panforte
– Ciastko czekoladowe z porto
Więcej przepisów na zdrowe słodkości znajdziesz TUTAJ.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze albo ręcznie wymieszaj posiekane masło, cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
- Mąkę owsianą (i w razie potrzeby ryżową) przesiej przez sito, po czym dodaj do dzieży razem z sodą oczyszczoną, przyprawami i kakao, i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom). Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość lepkie (głównie za sprawą dodanego kakao).
- Formuj ciastka ręcznie albo z użyciem foremek (ZOBACZ). Jeśli nie chcesz używać foremek, formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je lekko nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używasz ausztachera, w zależności od średnicy wkładaj do metalowej obręczy 50 g lub 80 g ciasta, ugnieć, wyrównaj i układaj na blasze. Zachowaj odstępy między ciastkami, ponieważ w piekarniku mogą nieznacznie zwiększyć objętość i skleić się z sąsiadami;-)
- Piecz ok. 8 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do pełnego ostygnięcia.
Ciasteczka są pyszne – mocno piernikowe i kruche.
wyglądają wspaniale! ciekawe jak smakują :)
Jeszcze lepiej:-)
A można by tak mąkę ryżową zastąpić jaglaną?
Tak, bez problemu!
Są piękne. Czy kakao musi być surowe?
Nie musi. Surowe jest bardziej wartościowe z odżywczego punktu widzenia, ale jeśli wolisz, spokojnie możesz użyć zwykłego. Surowe kakao jest łagodniejsze w smaku, więc ewentualnie możesz też nieco zwiększyć wtedy ilość cukru (w zależności od zapotrzebowania na słodkie;-))
Zrobiłam :). Są super. Pozdrawiam
To super! Bardzo się cieszę :D
Czy jest szansa, że na tych ciasteczkach zachowają się odciśnięte stempelki? :)
Obawiam się, że surowe mogą okazać się jednak zbyt miękkie. Sugerowałbym spróbować z tymi: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciasteczka-kakaowe-bezglutenowe/
smaczne, pachnące i fantastycznie się kształtowały :)
Są bezproblemowe :-)
i chwała im za to :) a co do Alzac to zdziwiłam się cytryną w składzie. Nieco obawiałam się tego, że może być … kwaśno ;) ale wyszły smaczne. Kiedyś już piekłam Alzac z innego przepisu – smakowały :) Zresztą, gdy w składzie widzę płatki owsiane, otręby lub musli – ciężko opieram się pokusie nie-upieczenia takich ciastek. Dla mnie jest to niemal gwarancja sukcesu
Ciacha owsiane coś w sobie mają. Nie wiem co, ale jakoś zawsze szybko znikają;-)
coś o tym wiem, wciąż mam zgłaszane zapotrzebowanie na tego typu ciastka z „dokładną” informacją – no wiesz, te które piekłaś na samym początku, gdy się tutaj sprowadziliśmy ( 3 lata temu!), te były najlepsze ;) i bądź tu mądrym :) w każdym razie – owsiane, zarówno te dla glutów, jak i bezglutów- rządzą!!!
To fakt! :-)
Wyglądają jak milion dolarów
Już wiem jak smakują… OBŁĘDNIE!!!
proste w przygotowaniu, genialne w smaku i konsystencji! dziękujemy :)
Jedynie kształtu nie chciały mi zatrzymać tak idealnie walcowatego mimo formowania foremką.
:-)
Co do kształtu ciastek, być może użyte przez Ciebie masło było zbyt ciepłe albo ciasto za długo wyrabiane i masa za mocno się ogrzała. Jeśli tak się stanie, trudniej o idealnie okrągły kształt.
Własnie się zajadamy, są pyszne. Dziekuję za przepis
A mi wyszły bardzo „sypiące” się… Smaczne, ale się sypia. Robilam z wagą, wszystko wg przepisu więc nie wiem, co zrobiłam źle..