• 300 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g tapioki sproszkowanej
  • 230 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (tu: cukier puder)
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 5 g soli (tu: różowa himalajska)
  • 70 g posiekanych rodzynek niesiarkowanych
  • 1 małe lub średnie jajko (50-60 g, waga bez skorupki)

Kruche ciastka maślane z rodzynkami.

To jeszcze jedna wersja kruchych maślanych ciastek bez glutenu – z mąki owsianej i tapioki, z dodatkiem rodzynek.

Tapioka jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz zastąpić ją mąką owsianą – po prostu zwiększ jej ilość o 50 g.

Uprzedzając ewentualne pytania – używam tu tej samej bezglutenowej mąki owsianej, o której wspominałem w tym WPISIE. Jako że ciastka były pieczone na wynos (na okoliczność o charakterze towarzyskim;-)) i miały w związku z tym wyglądać standardowo, zamiast cukru kokosowego, który pojawia się w innych przepisach, dodałem do nich cukier puder. Dzięki temu mają jaśniejszy kolor niż ciastka maślane z cukrem kokosowym (ZOBACZ).

Siekam rodzynki, ale jeśli wolisz, możesz dodać je do ciasta w całości. Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest elastyczna. Ciastka formowałem ręcznie, na jedną sztukę przyjmując ok. 45 g masy.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 19 ciastek.

Ciastka z rodzynkami L_08

Ciastka z rodzynkami L_04

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
  3. Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z sodą (ja nie przesiewam przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
  4. Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekane rodzynki i ponownie wymieszaj do momentu, aż dobrze połączą się z ciastem.
  5. Uformuj ciastka: formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 10-11 minut. Upieczone wyglądają tak: ZOBACZ.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia. Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły (ZOBACZ).

Ciastka są pyszne – maślane, kruche i chrupkie, z miękkimi słodkimi kawałkami rodzynek w środku.

Sprawdź też inne przepisy na: CIASTKA

Ciastka z rodzynkami L_09

Ciastka z rodzynkami L_06

Ciastka z rodzynkami L_02