- 300 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g tapioki sproszkowanej
- 230 g miękkiego masła
- 200 g cukru (tu: cukier puder)
- 3 g sody oczyszczonej
- 5 g soli (tu: różowa himalajska)
- 70 g posiekanych rodzynek niesiarkowanych
- 1 małe lub średnie jajko (50-60 g, waga bez skorupki)
Kruche ciastka maślane z rodzynkami.
To jeszcze jedna wersja kruchych maślanych ciastek bez glutenu – z mąki owsianej i tapioki, z dodatkiem rodzynek.
Tapioka jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz zastąpić ją mąką owsianą – po prostu zwiększ jej ilość o 50 g.
Uprzedzając ewentualne pytania – używam tu tej samej bezglutenowej mąki owsianej, o której wspominałem w tym WPISIE. Jako że ciastka były pieczone na wynos (na okoliczność o charakterze towarzyskim;-)) i miały w związku z tym wyglądać standardowo, zamiast cukru kokosowego, który pojawia się w innych przepisach, dodałem do nich cukier puder. Dzięki temu mają jaśniejszy kolor niż ciastka maślane z cukrem kokosowym (ZOBACZ).
Siekam rodzynki, ale jeśli wolisz, możesz dodać je do ciasta w całości. Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest elastyczna. Ciastka formowałem ręcznie, na jedną sztukę przyjmując ok. 45 g masy.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 19 ciastek.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
- Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z sodą (ja nie przesiewam przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekane rodzynki i ponownie wymieszaj do momentu, aż dobrze połączą się z ciastem.
- Uformuj ciastka: formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 10-11 minut. Upieczone wyglądają tak: ZOBACZ.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia. Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły (ZOBACZ).
Ciastka są pyszne – maślane, kruche i chrupkie, z miękkimi słodkimi kawałkami rodzynek w środku.
Sprawdź też inne przepisy na: CIASTKA
Chrupałabym :).
:-)
Ślicznotki :D mniam
:-)
Od dawna zastanawiałam się na bazie jakich ciasteczek maślanych spróbować zrobić ciasteczka lawendowe. Właśnie jednego kandydata znalazłam :-)
O, super pomysł. Kiedy będzie okazja też zrobię:-)
Śliczne i na pewno jeszcze pyszniejsze niż wskazywałby wygląd
Hej, ciastka wyglądają świetnie. Tylko jedno pytanie: mogę czymś zastąpić tapiokę? :)
Odpowiedź jest w treści wpisu;-) Zwiększ ilość maki do 350 g
W składnikach nie ma jajka, a pojawia się ono w opisie wykonania. Czyli mam dodać 1 szt, tak? :-)
Tak, już poprawione. Jedno małe lub średnie jajko.
Pyszne :)
Smacznego:-)
Tapioka sproszkowana – jeśli mam tapiokę w kuleczkach i przerobię ją w Vitamixie na mąkę, to to będzie właśnie to? Zakładam, że tak, ale wolę się upewnić :)
Nie wiem, może tak:-) Kupiłem sproszkowaną. Spróbuj zmielić i daj znać, jak wyszło.
Zrobiłam sama sproszkowaną tapiokę. Mąkę owsianą zresztą też (nie mogłam znaleźć w sklepach, więc nie miałam wyboru).
Niewegańskie składniki zamieniłam na wegańskie.
Rodzynki połączyłam z żurawiną i czarną porzeczką w czekoladzie.
Wyszły OBŁĘDNE! Bardzo dziękuję za ten przepis.
Super! Bardzo się cieszę, że Ci smakowały:-)
Mmm… wgryzłabym się w takie ciasteczka z przyjemnością!
Zatem do dzieła!:-)
Zrobilam, przepyszne i proste, wyszly nawet bez tapioki. Dzięki!
Świetnie, bardzo proszę:-) tapioka nie jest niezbędna, smacznego!
Bardzo łatwy przepis a ciastka pyszne <3
Polecam też z żurawiną:) dzięki za przepis
Czy zamiast zwykłego masła mozna dodac klarowane ?
Tak