Ciasto jabłkowo-daktylowe.

Ciasto jabłkowo-daktylowe – z sokiem z jabłek, mielonymi migdałami zamiast mąki i syropem z daktyli zamiast cukru – jest tak łatwe i tak pyszne, że pokochasz ten przepis od pierwszego wejrzenia pieczenia. Przygotujesz je w kilka chwil, a resztę zrobi za Ciebie piekarnik. To idealny wypiek na jesień: jabłka, cynamon, migdały. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dobrej kawy, a z tym ciastem doskonale zgra się każda. I maleńka filiżanka aromatycznego espresso, i duży kubek przelewowej czarnej, na przykład z chemexa.

Dzięki dodatkowi oliwy oraz soku z jabłek ciasto jest wspaniale wilgotne i aromatyczne, a przy okazji bardzo długo zachowuje świeżość. Oliwa, która zastępuje masło, zapewnia niesamowity efekt nawilżenia. Ciasto ma idealną strukturę i trzyma formę, dzięki czemu bez problemu można podzielić je nawet na 16 małych porcji. Na zdjęciach widzicie 8 kawałków, ponieważ większe porcje prezentują się ładniej :-)

Do ciasta dodaję domowy sok jabłkowy, który nie jest klarowny, a gęsty i zawiesisty. Taki sok mam gotowy w kilka chwil dzięki wyciskarce wolnoobrotowej Geneve BM 101 marki 4SWISS. Do przygotowania dwóch szklanek przepysznego, gęstego soku wystarczą dwa duże lub cztery małe słodkie i soczyste jabłka, np. odmiany szara reneta, rubin lub empire.

Wyciskarka wolnoobrotowa – czyli po prostu slow juicer – to świetne urządzenie, szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez porcji soku albo musu z owoców lub warzyw. Mając w domu wysokiej jakości wyciskarkę nie tylko nie musisz studiować z niepokojem etykiet gotowych soków w poszukiwaniu składnikowych pułapek, ale też możesz komponować soki z dowolnych zestawień owoców, warzyw, ziół i przypraw. Żaden sklep nie ma w ofercie soku Twoich marzeń? Zrób go sam(a)! Jakby tego było mało, w wyciskarce 4SWISS przygotujesz również lody – wystarczy do tego porcja zmrożonych owoców i jogurt.

Jeżeli wolisz, jabłka możesz zastąpić gruszkami. Takie ciasto będzie jeszcze słodsze. W razie potrzeby mielone migdały możesz zastąpić mielonymi orzechami laskowymi. Syrop z daktyli można zastąpić innym słodzidłem, na przykład syropem z agawy albo klonowym – ciasto będzie mieć wówczas jaśniejszą barwę (syrop daktylowy nadaje mu ciemny kolor, a dodatkowo podczas pieczenia karmelizuje się).

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe – SKŁADNIKI na 8 dużych albo 16 małych porcji:

Ciasto:

  • pół szklanki oliwy extra vergine
  • pół szklanki syropu z daktyli (czysty syrop składa się w 100% z daktyli)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2/3 szklanki domowego soku z jabłek
  • 200 g migdałów, zmielonych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Do podania (opcjonalnie):

  • garść orzechów laskowych, posiekanych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu (tu: spadziowy)

Uwaga: do odmierzenia porcji soku z jabłek, oliwy i syropu daktylowego używam tej samej miarki o pojemności 1 szklanki (=1 cup). Jeżeli nie masz takiej miarki, użyj szklanki o pojemności 200 ml.

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).
  2. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam spodu ani boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
  3. Migdały zmiksuj na mąkę. Używam migdałów w skórkach, ale jeśli wolisz, wcześniej możesz je zblanszować, osuszyć i obrać.
  4. W wyciskarce wolnoobrotowej zrób domowy sok z jabłek. Do uzyskania 2 szklanek soku z wyciskarki 4SWISS (łącznie ok. 400 ml) potrzebujesz 2 dużych lub 4-5 małych jabłek. Nie trzeba obierać ich ze skórki ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Z jabłek wystarczy usunąć ogonki. Jeżeli owoce są małe lub średnie, można wrzucać je do wyciskarki w całości (wlot ma szerokość 8 cm), a jeżeli większe – wystarczy pokroić je na połówki lub ćwiartki.
  5. W mikserze lub blenderze ręcznym połącz oliwę i syrop daktylowy (ok. 45 sekund). Dodaj jajka i miksuj przez ok. 60 sekund. Dodaj sok z jabłek i miksuj ok. 30 sekund. Dodaj zmielone migdały, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól, po czym miksuj jeszcze przez minutę. Gotowe ciasto jest płynne.
  6. Przelej ciasto do tortownicy (ZOBACZ) i piecz ok. 35-40 minut na środkowym poziomie (do suchego patyczka).
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym odepnij obręcz tortownicy (ZOBACZ).
  8. Przed podaniem wierzch ciasta potraktuj miodem i oprósz posiekanymi orzechami laskowymi.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce.

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Partnerem wpisu jest 4SWISS.