• 3 cukinie
  • 8-10 plasterków prosciutto
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 125 g miękkiego sera
  • mały pęczek świeżej pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • pieprz
  • pimenton (wędzona papryka)

Cukinie zapiekane z serem i prosciutto

Gdybym został zamknięty w celi śmierci z prawem wyboru ostatniego posiłku, prawdopodobnie poprosiłbym właśnie o te pieczone cukinie. Rzecz jasna, tylko pod warunkiem, że mógłbym przyrządzić je sobie sam.

Cukinie wg tego przepisu są po prostu wspaniałe! Pod żadnym pozorem nie zastępuj prosciutto innym rodzajem szynki. Tłuszcz, który wytopi się z prosciutto, nada cukiniom niepowtarzalnego smaku i aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób.

Do tego dochodzi oliwa po suszonych pomidorach i same posiekane pomidory – mieszanka idealna. Użyj miękkiego sera, który łatwo się rozpuszcza. Cukinie są soczyste, miękkie i aromatyczne. Za każdym razem żałuję, że przygotowałem ich za mało ;-)

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż pestki.

3. Cukinie ułóż na blasze i posyp pieprzem.

4. Przygotuj farsz. Pokrój szynkę na niewielkie kawałki, przełóż do miseczki i dodaj drobno posiekane pomidory oraz papryczkę chilli (wcześniej usuń z niej pestki). Posiekaj dość drobno pietruszkę i większą jej część dodaj do farszu. Dodaj 3-4 łyżeczki oliwy ze słoika z pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Napełnij cukinie farszem i posyp całość pimentonem.

6. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i rozłóż go na cukiniach.

7. Wstaw cukinie do piekarnika na 45 minut.

8. Upieczone cukinie skrop odrobiną oliwy extra vergine, posyp pieprzem oraz udekoruj resztą pietruszki.

Smacznego!