• 1 filet z dorsza bez skóry
  • 15 krewetek Black Tiger
  • 150-200 g długiego makaronu
  • 1 słoik sosu arrabbiata
  • 1/2 puszki pomidorów
  • ok. 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • pieprz, suszony tymianek lub oregano
  • pół pęczka pietruszki

Makaron z dorszem i krewetkami w sosie arrabbiata.

Etap korzystania z gotowych sosów mam już dawno za sobą. W tym przypadku użyłem jednak sosu arrabbiata Sorenti, który przesłano mi do testu.

Jego zasadniczym mankamentem okazał się zdecydowanie zbyt łagodny smak. Papryczka chilli powinna być w sosie arrabbiata jednym z najważniejszych składników, tymczasem tu chilli została wymieniona (razem z czosnkiem) ledwie jako jedna z kilku dodanych przypraw. Można to naprawić, dodając do sosu posiekaną papryczkę (oraz, zgodnie z upodobaniami, czosnek). Nie przekonała mnie również zbyt gładka faktura sosu. Choć w jego składzie pojawia się marchew i cebula, konsystencja najbliżej ma do bardziej płynnego przecieru pomidorowego, który stanowi przeszło 30 % składu recenzowanego produktu. Zgodnie z zasadą, że lubię widzieć, co jem, nie narzekałbym, gdyby kawałki warzyw były nieco bardziej widoczne.

Jeśli już decydujemy się na korzystanie z podobnych sosów, warto wzbogacić ich smak i fakturę zgodnie z własnym kulinarnym gustem. W tym przypadku wystarczające do uzyskania sosu przyzwoitej jakości okazało się dodanie dodatkowej papryczki chilli, pomidorów oraz przypraw. Generalnie, namawiam jednak do przyrządzania sosów pomidorowych samodzielnie, kierując się tylko i aż własnymi smakowymi upodobaniami.

PRZEPIS:

  1. Nastaw w garnku wodę na makaron, a do rondla lub głębokiej patelni wlej sos i pomidory z puszki. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dodaj posiekaną papryczkę bez pestek i gotuj pod przykryciem.
  2. Ugotuj makaron wg czasu na opakowaniu (a najlepiej o minutę krócej, ponieważ makaron przez chwilę będzie dusić się w sosie).
  3. Na 5 minut przed końcem gotowania makaronu, dodaj do sosu krewetki, a po kolejnych 3 minutach – filet pokrojony na duże kawałki oraz suszone przyprawy.
  4. Odcedź makaron i przełóż go do rondla z sosem, dodaj pomidorki koktajlowe, zamieszaj i podduś przez kilkanaście sekund.
  5. Zdejmij z ognia, dopraw pieprzem, dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj.

*Skład sosu Arrabbiata (Sorenti): przecier pomidorowy (34%), pomidory krojone (27%), woda, cebula, marchew, olej roślinny, pietruszka, seler, skrobia modyfikowana, przyprawy (m.in. chilli, czosnek).

Bucatini Sorenti_12