Bób z suszonym tuńczykiem (mojama).

Chrupki i łagodny w smaku młodziutki bób jest doskonałą parą dla mojamy – słynnego hiszpańskiego suszonego tuńczyka. Mojama de Barbate lub Mojama de Isla Cristina (albo ewentualnie ich tańsze odpowiedniki) to jeden z najlepszych smakołyków, jakie możesz sobie przywieźć z Andaluzji lub… z Walencji. Mojama to solona i suszona polędwica z tuńczyka, z której produkcji słynie Andaluzja, ale to w Walencji podają ją dosłownie w każdej dobrej restauracji i sprzedają na każdym targu (Mercat Central, Mercat de Russafa, Mercado Municipal del Cabañal).

Nie używam w tym przepisie soli, ponieważ mojama już jest wystarczająco słona. Pomysł bazuje na kilku składnikach, więc ich jakość (nie tylko mojamy, ale też oliwy) ma kluczowe znaczenie. Oliwa to przyprawa, im lepszej jakości, tym lepsze całe danie (a im gorsza… – wiadomo). Mojama uwielbia oliwę, która – jak każdy tłuszcz – jest nośnikiem smaku i wspaniale zmiękcza plasterki suszonego tuńczyka. Zielony pieprz ma fajny, wyraźnie ziołowy smak, dlatego pasuje tu doskonale, ale nie ma przeszkód, by zastąpić go innym, także zwykłym czarnym. Ze świeżych ziół, poza miętą, świetnie sprawdzą się również tymianek i oregano.

Bób z suszonym tuńczykiem

Bób z suszonym tuńczykiem

Bób z suszonym tuńczykiem (mojama) – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 kg bobu, ugotowanego i obranego ze skórki (waga przed ugotowaniem)
  • około 200 g mojamy
  • łyżka listków mięty
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine najlepszej jakości
  • ocet balsamiczny (aceto balsamico tradizionale extra vecchio)

Bób z suszonym tuńczykiem (mojama) – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  1. Ugotuj bób (3 minuty), ostudź pod zimną bieżącą wodą i obierz ze skórki. Przełóż bób do miski, dodaj listki mięty, zielony pieprz i porządny chlust oliwy. Przemieszaj.
  2. Mojamę pokrój w cienkie plasterki.
  3. Do dwóch głębszych talerzy nakładaj po małej porcji bobu, przekładając plasterkami mojamy. 
  4. Całość przed podaniem skrop oliwą i balsamico.

Bób z suszonym tuńczykiem

Bób z suszonym tuńczykiem