Placek z jagodami.
Jagodzianek, czyli pyszny placek z jagodami na super łatwym kruchym bezglutenowym cieście. Mamy wszak lipiec, czyli sezon na jagody!
Uwagi:
- Do jagód dodaję jedno starte ziarenko tonki. Możesz je pominąć albo zastąpić wanilią lub gałką muszkatołową,
- Placek możesz upiec z innymi sezonowymi owocami, na przykład z malinami, truskawkami, jeżynami, węgierkami).
Placek z jagodami – SKŁADNIKI na formę o średnicy 24 cm:
Kruche ciasto
- 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 75 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 180 g zimnej ricotty albo półtłustego twarogu
- 150 g zimnego niesolonego masła
- tonka – jedno ziarenko roztarte w moździerzu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Owoce
- około 600 g jagód
- 2 łyżki erytrytolu (albo cukru kokosowego) – opcjonalnie, ja nie dosładzam owoców
Placek z jagodami – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (mąka, skrobia, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli, starta tonka) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie placka na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Jagody oczyść z listków i szypułek, umyj, po czym przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
- Schłodzone ciasto podziel nożem na dwie części – 2/3 oraz 1/3. Większą część ułóż na desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Formę z wyjmowanym dnem natłuść masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, usuwając nadmiar. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika i wypełnij jagodami.
- Pozostałą (1/3) część ciasta rozwałkuj, pokrój na 8-9 pasków i ułóż je na wierzchu tarty, tworząc kratkę.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 25-30 minut. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco przestygła.
- Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 3-4 dni.