• ok. 500 g świeżej żurawiny wielkoowocowej (może być mrożona)
  • ok. 350 g truskawek
  • 2 kopiaste łyżki organicznego syropu z daktyli lub miodu (tu: gęsty jak masło miód mniszkowy – dodaj więcej, jeśli używasz miodu płynnego)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • garść suszonej białej morwy
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 orzechy brazylijskie
  • 1 łyżeczka organicznego cukru kokosowego
  • mała garść pinioli

Deser z duszonej żurawiny i truskawek z chrupką bakaliową kruszonką.

To świetny i bardzo prosty deser z duszonej żurawiny i truskawek. W zależności od potrzeb i pory roku możesz użyć mrożonych truskawek lub mrożonej żurawiny. Zarówno żurawinę, jak i truskawki dobrze jest w sezonie zamrozić samemu, dzięki czemu zawsze będziesz mieć pod ręką ładne owoce dobrej jakości.

Do dosłodzenia deseru używam organicznego syropu daktylowego lub po prostu daktyli Medjool (wówczas deser jest wegański) albo miodu z pewnego źródła. Słodzidła dodaję niewiele, ponieważ zależy mi na zachowaniu kwaskowatego smaku żurawiny. Tak czy owak, intensywność słodkiego smaku zależy tylko od Ciebie, dodaj więc tyle miodu lub syropu, ile potrzebujesz.

Używam żurawiny wielkoowocowej (ZOBACZ), która moim zdaniem najlepiej sprawdza się w takich deserach, ale możesz sięgnąć też po dziką żurawinę o mniejszych i bardziej cierpkich owocach (ZOBACZ). Duś żurawinę tak długo, aż będzie miękka, ale się nie rozpadnie; duszona zbyt krótko może mieć lekko goryczkowy smak.

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

PRZEPIS:

  1. Do rondla przełóż opłukaną żurawinę. Duś przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodaj syrop z daktyli lub miód, gałkę muszkatołową i truskawki (jeśli używasz świeżych truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze części). Duś, aż żurawina zmięknie, ale się nie rozpadnie – deser nie powinien mieć konsystencji jednolitego dżemu.
  3. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie deser zgęstnieje.
  4. W moździerzu rozgnieć owoce morwy i orzechy. Dodaj cukier i wymieszaj.
  5. Porcje deseru podaj z bakaliową kruszonką i orzeszkami pini.
Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA

Duszona żurawina z truskawkami, fot. FACET I KUCHNIA