- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego surowego kakao
- 2,5 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego
- ok. 1,5 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 2 banany
Dutch Baby z bananami i miodem – czyli jeszcze jedna wersja naleśnika z pieca.
Tak przygotowany gruby naleśnik bardzo przypomina najprostszy pod słońcem placek z owocami.
Możesz wykorzystać tu dowolną mąkę bezglutenową.
Ja tym razem używam mąki gryczanej. Ma ona charakterystyczny posmak, który nie każdemu odpowiada, jednak dzięki dodatkowi kakao, kardamonu, miodu i słodkich owoców w tym przepisie nie jest on niewyczuwalny.
Inne wersje naleśników DUTCH BABY znajdziesz TUTAJ.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.
3. Banany pokrój w plasterki.
4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko, dodaj kardamon, sól, łyżkę miodu oraz przesiane przez sito kakao. Dokładnie wymieszaj i dodaj przesianą przez sito mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto rózgą, aż składniki dobrze się połączą.
5. Dodaj większość (ok. 2 łyżek) roztopionego na patelni oleju kokosowego i wymieszaj.
6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju i ostrożnie przechyl ją w każdą stronę tak, by tłuszcz dokładnie pokrył dno patelni.
7. Wlej na patelnię ciasto, rozłóż plasterki bananów i polej powierzchnię ciasta ok. połową łyżki miodu.
8. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Smacznego!
jestem ciekawa jak smakuje ciasto na mące gryczanej :) Wygląda smkowicie
Polecam spróbować:-)
Naleśnik? Wygląda jak piękny placek:D
:-)
Zachwycasz mnie … z mąka orzechowa musi być dobre :-)
Musi:-)
Potrzebuję porady :) Czy jak zastąpię mąkę gryczaną mieszanką mąk kokosowej i konopnej to jest szansa, że nie zepsuję? :)
Powinno wyjść dobrze. Najlepiej użyć samej mąki konopnej (jest pyszna:-), a jeśli mieszanka, to proponuję max. 25% kokosowej i reszta konopnej, smacznego!
Jest pyszna :) a po upieczeniu pachnie murzynkiem. Dzięki!
Zrobiliśmy, zjedliśmy i jesteśmy bardzo, ale to bardzo zadowoleni:) mega dobre:) dzięki za ten innowacyjny naleśnik;)
U nas przeważnie raz na tydzień muszą pojawić się naleśniki gryczane ale nie robiłam jeszcze bezglutenowego dutch baby. Koniecznie do wypróbowania :)
Polecam, to właściwie śniadaniowy placek z owocami, w zdrowszej wersji niż klasyczne ciacho:-)
Nie znałam takich naleśników, więc tym bardziej dziękuję za przepis. Pycha jest:D
Świetne, bardzo mi smakowało, dziękuję za przepis
Czy maka kasztanowa tutaj pasuje?
Jak najbardziej