- 4 niewielkie dojrzałe gruszki
- 4 łyżki solonego karmelu domowej roboty
- 150 g ugotowanych kasztanów
- garść suszonej żurawiny
- nierafinowany olej kokosowy
Gruszki zapiekane z solonym karmelem i kasztanami.
Pyszny deser z gruszek, kasztanów i domowego solonego karmelu.
Wykorzystałem w tym przepisie świetny solony karmel własnej roboty (JAK ZROBIĆ KARMEL – ZOBACZ). Pod wpływem temperatury karmel tężeje, dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się do tego typu deserów.
Gotowe, już ugotowane i naprawdę bardzo dobre kasztany (ZOBACZ), których tu użyłem, w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi ulubionymi orzechami.
PRZEPIS:
1. Przygotuj karmel według tego przepisu: SOLONY KARMEL Z GORZKĄ CZEKOLADĄ (bez masła). Karmel możesz przygotować nawet tydzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
3. Umyte gruszki przekrój na pół i łyżeczką usuń gniazda nasienne (ZOBACZ).
4. W misce wymieszaj karmel z posiekanymi kasztanami i żurawiną.
5. Ułóż gruszki w natłuszczonym (np. olejem kokosowym) naczyniu do zapiekania. Na każdą gruszkę nałóż porcję karmelu z dodatkami.
6. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy gruszki są wystarczająco miękkie i podawaj gorące.
Smacznego!
Jak wybrać dobry olej kokosowy – CZYTAJ TUTAJ
:-) mniam
Karmel był rewelacyjny, chętnie zrobię jeszcze raz i wyprobuję z gruszkami:)
A ja i tak zarówno gruszki jak i orzechy uważam tutaj za zbędne ;-)
No, ale jeśli komuś sam karmel nie wystarcza…
;-) To tylko opcja
Bardzo fajny przepis
Mieć taki karmel i nie musieć go robić… mmmmmm… ;)