• 4 niewielkie dojrzałe gruszki
  • 4 łyżki solonego karmelu domowej roboty
  • 150 g ugotowanych kasztanów
  • garść suszonej żurawiny
  • nierafinowany olej kokosowy

Gruszki zapiekane z solonym karmelem i kasztanami.

Pyszny deser z gruszek, kasztanów i domowego solonego karmelu.

Wykorzystałem w tym przepisie świetny solony karmel własnej roboty (JAK ZROBIĆ KARMEL – ZOBACZ). Pod wpływem temperatury karmel tężeje, dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się do tego typu deserów.

Gotowe, już ugotowane i naprawdę bardzo dobre kasztany (ZOBACZ), których tu użyłem, w razie potrzeby możesz zastąpić dowolnymi ulubionymi orzechami.

Gruszki z karmelem L_04

PRZEPIS:

1. Przygotuj karmel według tego przepisu: SOLONY KARMEL Z GORZKĄ CZEKOLADĄ (bez masła). Karmel możesz przygotować nawet tydzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

3. Umyte gruszki przekrój na pół i łyżeczką usuń gniazda nasienne (ZOBACZ).

4. W misce wymieszaj karmel z posiekanymi kasztanami i żurawiną.

5. Ułóż gruszki w natłuszczonym (np. olejem kokosowym) naczyniu do zapiekania. Na każdą gruszkę nałóż porcję karmelu z dodatkami.

6. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy gruszki są wystarczająco miękkie i podawaj gorące.

Smacznego!

Jak wybrać dobry olej kokosowy – CZYTAJ TUTAJ

Gruszki z karmelem L_03