- 2 małe dynie piżmowe
- 6 dużych pomidorów malinowych
- 3 spore szalotki
- 4 łyżki kaparów
- 2 duże garście oliwek kalamata (z pestkami)
- mała gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka)
- 1 kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka)
- łyżeczka kolendry w całości (roztarta w moździerzu)
- łyżeczka nasion kopru włoskiego (roztarta w moździerzu)
- sól, pieprz
- trochę oliwy extra vergine
Dynie piżmowe duszone w pomidorach z oliwkami i kaparami.
O ile w postaci połówek można zapiekać butternuty właściwie dowolnej wielkości (wiele pomysłów na tak przyrządzoną dynię znajdziesz TUTAJ), o tyle w tym przepisie najlepiej sprawdzą się dynie piżmowe w wersji mini.
Większe sztuki zawsze można oczywiście pokroić w ćwiartki albo nawet mniejsze kawałki, ale ja lubię przygotowywać je właśnie w taki sposób.
Dynie pieką się w prostym sosie ze świeżych pomidorów malinowych i dopełniających całości kilku innych składników (kapary, oliwki kalamata, szalotki, zioła, przyprawy).
Podczas dość długiego czasu pieczenia smaki i aromaty wszystkich składników dobrze się przenikają, a gotowe danie smakuje znakomicie.
PRZEPIS:
- Pomidory obierz ze skórki, pokrój w małe kawałki i przełóż do naczynia do zapiekania.
- Dodaj posiekane szalotki, kapary, wypestkowane i grubo posiekane oliwki, posiekane listki rozmarynu i pozostałe przyprawy (ZOBACZ). Dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Odetnij obydwa końce dyni i obierz dynie ze skóry (przy pomocy obieraczki do warzyw).
- Przekrój dynie wzdłuż na połówki i łyżką usuń gniazda nasienne.
- Przełóż dynie do naczynia do zapiekania, wciskając je w składniki sosu (ZOBACZ). Skrop oliwą.
- Naczynie przykryj folią alu lub pokrywką i wstaw do piekarnika na około 1,5 godziny. Gotowa dynia powinna być idealnie miękka.
Brzmi MEGA. Czy próbowałeś może tych małych butternutów z Biedronki?
Tak, to właśnie te – są smaczne.
Czy świeże pomidorami mogę zastąpić takimi z puszki? Wiem, że to nie to samo, ale akurat mam w domu spore zapasy.
Tak
Extra przepis, dzięki :)
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
To jest mega pyszne!
. Po obraniu dyni piżmowej ze skórki mężowi zaczęło ściągać skórę na rękach. Czy Wy też tak macie? Czy to jest normalne?
Pozdrawiam
Dzień dobry, nie wiem dokładnie, o co chodzi, ale mogę powiedzieć tyle: dynia piżmowa podczas obierania wydziela coś na kształt specyficznego klejącego soku, który osadza się na dłoniach. By się go pozbyć, wystarczy umyć dłonie wodą z mydłem. Jeżeli u Pani męża pojawiła się inna, niepokojąca reakcja na sok, być może ma alergię. Nie mam co do tego pewności, ponieważ nie jestem lekarzem, pozdrawiam