- ok. 1/2 dyni piżmowej (Butternut, część bez gniazda nasiennego)
- 3 spore figi
- 2 śliwki
- 100-120 g dobrego sera
- kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
- trochę mielonej łagodnej papryki
- pieprz
- oliwa extra vergine
Dyniowe krążki zapiekane ze świeżymi figami i śliwkami czyli kolejny dowód na to, jak wiele zastosowań może mieć butternut.
Dynia piżmowa, zwana w świecie butternut’em, to bezkonkurencyjna królowa dyń. Podkreślam to zresztą przy każdej możliwej okazji, a dodatkowo zaświadczam ilością butternutów kupowanych co roku (od Majlertów) przez cały dyniowy sezon.
Jeśli mam być szczery, trudno mi zrozumieć, dlaczego dynia piżmowa nie stała się jeszcze najpopularniejszą dynią w polskich sklepach. Zdecydowanie powinno to kiedyś nastąpić, skoro zakres jej możliwych zastosowań bije na głowę wszystkie pozostałe gatunki dyń…
Co więcej, butternut wyróżnia też zdecydowanie lepszy smak. Pod jednym wszakże warunkiem: dynia piżmowa powinna być krajowa i kupiona w sezonie. Jeden jedyny raz zdarzyło mi się popełnić błąd – na widok dyni piżmowej w sklepie pewnej sieci handlowej (w kwietniu, a zatem dobrych kilka miesięcy za wcześnie) nie mogłem się powstrzymać i kupiłem importowanego butternuta. Dynia przybyła do naszego pięknego kraju z drugiego końca świata i okazała się naprawdę okropna, mdła i pozbawiona smaku. Nigdy więcej takich pomyłek.
Nie sprawdzałem, ale zakładam, że 99% przepisów na potrawy z dyni, które umieściłem na tej stronie, przygotowałem z wykorzystaniem dyni piżmowej. I nie ma się czemu dziwić – butternut doskonale nadaje się do pieczenia zarówno w całości, jak i w kawałkach, do smażenia, sprawdza się świetnie również jako składnik sałatek czy wszelkich możliwych zup. Nowe pomysły na użycie dyni piżmowej wpadają mi do głowy w takim tempie, że nie mam kiedy wykorzystać ich wszystkich w praktyce. Tak czy owak, w tym sezonie na pewno trafi tu co najmniej kilka nowych pomysłów.
Tym razem polecam przepis na przepyszne, miękkie i słodkie dyniowe krążki z wytrawną nutą – z majerankiem i aromatycznym serem (UŻYŁEM TALSU RITULIS Z PAPRYKĄ).
Z jednej (średniej wielkości) dyni uzyskałem 11 krążków; do każdego krążka użyłem 2 plasterków figi i 1-2 kawałki śliwki. Banalnie proste, a smakuje wybornie!
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Dynię piżmową, a dokładniej jej węższą część bez gniazda nasiennego, pokrój w plastry (ZOBACZ). Posmaruj plastry z dwóch stron niewielką ilością oliwy i rozłóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ZOBACZ).
3. Wstaw dyniowe krążki do piekarnika na środkowy poziom na ok. 12-15 minut, w zależności od grubości krążków (aż dynia zmięknie – ZOBACZ).
4. W tym czasie pokrój figi w plasterki. Usuń pestki ze śliwek i pokrój je na cienkie kawałki.
5. Zetrzyj ser na tarce (ZOBACZ), dodaj trochę papryki (dla urozmaicenia koloru), pieprzu i listków świeżego majeranku, i wymieszaj.
6. Wyciągnij dynię z piekarnika, ułóż na wierzchu krążków po 2 plasterki figi i śliwki (ZOBACZ). Posyp serem (ZOBACZ) i ponownie wstaw do piekarnika na górny poziom.
7. Piecz kilka minut do momentu, aż ser ładnie się rozpuści (ZOBACZ).
Porcja na talerzu wygląda tak: ZOBACZ.
Smacznego!
Fantastycznie wyglądają :D
Figi, śliwki, ser. PYCHA
Przecudnownie wyglądają
Zajebiste :D
Kolejny świetny pomysł na dynię! Piękne placuszki i super dodatki, pozdrawiam
Dziś trafiłam na Pana stronę i nie mogę oderwać się od oglądania :) Tyle pomysłowych przepisów, tyle warzyw. Zdrowo i nietypowo. Pozdrawiam serdecznie, życzę powodzenia! Niech przybywa nam takich facetów w kuchni :)
Dorzucę salami i będzie wersja dla barbarzyńcy ;)
Fajniutkie, jadłabym
Akurat mam dynię piżmową, upiekę dziś
Awesome
Oj, ale smakowitości
Fajne, tak zrobionej dyni jeszcze nie jadłam
Bardzo apetyczne i pomysłowe
No, no, widzę, że FiK lubi dynię ;) Czekam na kolejne pomysły, bo wszystkie dotychczasowe juz wykorzystałam. I to nieraz:)
Znakomity pomysł, jak zawsze wygląda pysznie :)
Świetny pomysł
uwielbiam dynię! bardzo fajny pomysł na przekąskę ;)
Lubię!
Wielkie mniam
Urocze :)
Wyglądają pierwszorzędnie, będę testować w weekend :)
Super wyglądają
Dzięki:-)
Wyglądają PRZEPYSZNIE!
Wykonałam wg przepisu. Bardzo smaczne danie. Wykonanie proste zwłaszcza jesienią kiedy łatwo o figi, śliwki i dynie. Bardzo wiele zależy od doprawienia sera – to nadaje potrawie charakteru. Ja dodałam jedynie majeranek, ale na pewno pyszne byłoby także na ostro, czy nawet z curry.
Cieszę się, że danie Pani smakowało. Wiele zależy od typu użytego sera. Ten, którego użyłem, sam w sobie był tak wyrazisty, ze dobór przypraw i ziół zaproponowany w przepisie w zupełności wystarczył. Przy mozzarelli wskazane byłoby jednak z pewnością dodać coś więcej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie modyfikacjom wg własnych upodobań:-) pozdrawiam
Pyszne i śliczne. Zrobiłam :)
Piękne i na pewno pyszne
Wyglądają rewelacyjnie, świetny pomysł!!!
Dzięki :)
Uwielbiam Twojego bloga:D
Zrobiłam… i tak robie od 2 tygodni :-) Trzecią dynię już zjadam.
Za pierwszym razem z braku żywych fig, zrobiłam z suszonymi (ale miękkimi), orzechami i serem. Niebo w gębie.
Super, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:-)
Dziś skorzystałam z przepisu i jestem bardzo zadowolona – dynia bardzo pasuje do śliwki (fig niestety nie miałam), nigdy wcześniej nie próbowałam takiego połączenia, bardzo trafione:)
Śliczne, u mnie też wyszły ładne :)