Galette z pomidorami i wiśniami.

Dojrzałe pomidory i soczyste wiśnie to pyszne połączenie, a kruchy maślany galette z takim właśnie nadzieniem smakuje po prostu wspaniale. Galette piekę z podwójnej porcji ciasta w niedużej prostokątnej blaszce – taki kształt placka to jednak tylko opcja, możesz nadać mu dowolną formę. Kruche ciasto bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle.

Galette z pomidorami i wiśniami

Galette z pomidorami i wiśniami

Galette z pomidorami i wiśniami

Galette z pomidorami i wiśniami – SKŁADNIKI na 6 porcji:

Na kruche ciasto

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 250 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
  • 200 g zimnego niesolonego masła
  • przyprawy do roztarcia w moździerzu: łyżeczka nasion fenkułu, łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka białej gorczycy, łyżeczka zielonego pieprzu, łyżeczka soli (używam gruboziarnistej różowej himalajskiej)

Na nadzienie

  • 4 duże pomidory odmiany Bawole Serce
  • 2 garście wiśni, wydrylowanych
  • 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta
  • oliwa extra vergine
  • łyżeczka czarnego pieprzu roztartego w moździerzu

Dodatkowo

  • kawałek fety
  • listki oregano

Galette z pomidorami i wiśniami – PRZEPIS:

  1. Pomidory Bawole Serce pokrój w ok. 1 cm plastry, wiśnie wydryluj.
  2. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką. 
  5. Rozwałkowane ciasto posyp Parmezanem startym na drobnej tarce, a na nim ułóż pomidory i wiśnie, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Całość skrop oliwą extra vergine i posyp pieprzem roztartym w moździerzu. Brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 45 minut, aż ładnie się zezłoci. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale! Przed podaniem posyp pokruszoną fetą, dodaj listki oregano i skrop oliwą. Przechowuj w lodówce.
  7. Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z pomidorami i wiśniami

Galette z pomidorami i wiśniami

Galette z pomidorami i wiśniami

Galette z pomidorami i wiśniami