Galette z pomidorami i wiśniami.
Dojrzałe pomidory i soczyste wiśnie to pyszne połączenie, a kruchy maślany galette z takim właśnie nadzieniem smakuje po prostu wspaniale. Galette piekę z podwójnej porcji ciasta w niedużej prostokątnej blaszce – taki kształt placka to jednak tylko opcja, możesz nadać mu dowolną formę. Kruche ciasto bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle.
Galette z pomidorami i wiśniami – SKŁADNIKI na 6 porcji:
Na kruche ciasto
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 250 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
- 200 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy do roztarcia w moździerzu: łyżeczka nasion fenkułu, łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka białej gorczycy, łyżeczka zielonego pieprzu, łyżeczka soli (używam gruboziarnistej różowej himalajskiej)
Na nadzienie
- 4 duże pomidory odmiany Bawole Serce
- 2 garście wiśni, wydrylowanych
- 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- jajko do posmarowania brzegów ciasta
- oliwa extra vergine
- łyżeczka czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
Dodatkowo
- kawałek fety
- listki oregano
Galette z pomidorami i wiśniami – PRZEPIS:
- Pomidory Bawole Serce pokrój w ok. 1 cm plastry, wiśnie wydryluj.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Rozwałkowane ciasto posyp Parmezanem startym na drobnej tarce, a na nim ułóż pomidory i wiśnie, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Całość skrop oliwą extra vergine i posyp pieprzem roztartym w moździerzu. Brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 45 minut, aż ładnie się zezłoci. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale! Przed podaniem posyp pokruszoną fetą, dodaj listki oregano i skrop oliwą. Przechowuj w lodówce.
- Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.