• 8 średnich pomidorów malinowych
  • 2 płaskie brzoskwinie (ufo)
  • 6 przegrzebków
  • 1 łyżeczka ostrego pimentonu
  • 1,5 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
  • 3 duże śliwki
  • dwie garście świeżej kolendry
  • oliwa extra vergine
  • odrobina octu z sherry
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Gazpacho z przegrzebkami smażonymi w pimentonie i śliwkową salsą.

Orzeźwiające gazpacho z pomidorów i brzoskwiń z przegrzebkami smażonymi w pimentonie, salsą ze śliwek i kolendrą.

Gazpacho to doskonały chłodnik. Hiszpanie do tradycyjnie przyrządzanego gazpacho używają chleba (sprawdź przepis na GAZPACHO Z POMIDORÓW MALINOWYCH) – ja tym razem z chleba rezygnuję. Nie dodaję tu również czosnku ani papryki.

Zamiast tego jeszcze więcej orzeźwienia dostarczają brzoskwinie, a mielona papryka oraz pimenton dodatkowo podkręcają intensywną barwę chłodnika oraz jego ostrość.

Pojawia się tu jeszcze jeden owocowy akcent – salsa ze śliwek, która świetnie komponuje się zarówno z samym chłodnikiem, jak i przegrzebkami.

Małże obtoczyłem w pimentonie i usmażyłem na maśle. Pimenton ładnie się zapieka, a na patelni zostaje trochę doskonałego aromatycznego masła, które możesz wykorzystać do polania całej potrawy. Dodatkową nutę smakową wprowadza świeża kolendra.

Gazpacho z przegrzebkami L_03

Gazpacho z przegrzebkami L_01

PRZEPIS:

  1. Umyte brzoskwinie wypestkuj.
  2. Umyte pomidory obierz ze skórki, pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze wraz z brzoskwiniami.
  3. Dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki pimentonu i jedną łyżeczką łagodnej papryki. Zmiksuj ponownie, aż zupa nabierze idealnie gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki.
  4. Wypestkuj śliwki i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj trochę kolendry, chlust oliwy, ocet z sherry oraz ok. pół łyżeczki łagodnej papryki. Wymieszaj.
  5. Przegrzebki obtocz w ok. połowie łyżeczki pimentonu.
  6. Rozgrzej na patelni sporo masła i usmaż przegrzebki z dwóch stron (po ok. 1-1,5 minuty na stronę). Usmażone przegrzebki odstaw na chwilę, żeby odpoczęły.
  7. W tym czasie wyjmij gazpacho z lodówki i nalej porcje zupy. Chłodnik podawaj z przegrzebkami, salsą oraz dodatkową porcją kolendry. Całość polej niewielką ilością masła z pimentonem, które pozostało na patelni po smażeniu przegrzebków.

Smacznego!

Użyłem tu doskonałej limitowanej oliwy Reserva de Familia Casas de Hualdo (ZOBACZ – oliwa ze srebrną etykietą) – o owocowym smaku z pikantnymi nutami. To mieszanka czterech jednoszczepowych oliw: Picual, Arbequina, Cornicabra i Manzanilla.

Gazpacho z przegrzebkami L_08

Gazpacho z przegrzebkami L_07

Gazpacho z przegrzebkami L_10