- 8 średnich pomidorów malinowych
- 2 płaskie brzoskwinie (ufo)
- 6 przegrzebków
- 1 łyżeczka ostrego pimentonu
- 1,5 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
- 3 duże śliwki
- dwie garście świeżej kolendry
- oliwa extra vergine
- odrobina octu z sherry
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Gazpacho z przegrzebkami smażonymi w pimentonie i śliwkową salsą.
Orzeźwiające gazpacho z pomidorów i brzoskwiń z przegrzebkami smażonymi w pimentonie, salsą ze śliwek i kolendrą.
Gazpacho to doskonały chłodnik. Hiszpanie do tradycyjnie przyrządzanego gazpacho używają chleba (sprawdź przepis na GAZPACHO Z POMIDORÓW MALINOWYCH) – ja tym razem z chleba rezygnuję. Nie dodaję tu również czosnku ani papryki.
Zamiast tego jeszcze więcej orzeźwienia dostarczają brzoskwinie, a mielona papryka oraz pimenton dodatkowo podkręcają intensywną barwę chłodnika oraz jego ostrość.
Pojawia się tu jeszcze jeden owocowy akcent – salsa ze śliwek, która świetnie komponuje się zarówno z samym chłodnikiem, jak i przegrzebkami.
Małże obtoczyłem w pimentonie i usmażyłem na maśle. Pimenton ładnie się zapieka, a na patelni zostaje trochę doskonałego aromatycznego masła, które możesz wykorzystać do polania całej potrawy. Dodatkową nutę smakową wprowadza świeża kolendra.
PRZEPIS:
- Umyte brzoskwinie wypestkuj.
- Umyte pomidory obierz ze skórki, pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze wraz z brzoskwiniami.
- Dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki pimentonu i jedną łyżeczką łagodnej papryki. Zmiksuj ponownie, aż zupa nabierze idealnie gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki.
- Wypestkuj śliwki i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj trochę kolendry, chlust oliwy, ocet z sherry oraz ok. pół łyżeczki łagodnej papryki. Wymieszaj.
- Przegrzebki obtocz w ok. połowie łyżeczki pimentonu.
- Rozgrzej na patelni sporo masła i usmaż przegrzebki z dwóch stron (po ok. 1-1,5 minuty na stronę). Usmażone przegrzebki odstaw na chwilę, żeby odpoczęły.
- W tym czasie wyjmij gazpacho z lodówki i nalej porcje zupy. Chłodnik podawaj z przegrzebkami, salsą oraz dodatkową porcją kolendry. Całość polej niewielką ilością masła z pimentonem, które pozostało na patelni po smażeniu przegrzebków.
Smacznego!
Użyłem tu doskonałej limitowanej oliwy Reserva de Familia Casas de Hualdo (ZOBACZ – oliwa ze srebrną etykietą) – o owocowym smaku z pikantnymi nutami. To mieszanka czterech jednoszczepowych oliw: Picual, Arbequina, Cornicabra i Manzanilla.
Przegrzebki zamiast chleba? To mi się podoba :D
:-)
Najjjs!