• 1 kg moreli
  • 200 ml wytrawnego cydru
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (albo miodu)
  • 400 ml (puszka) mleka kokosowego (bez dodatków)
  • szczypta tonki (ok. 1/4 ziarenka) albo pół łyżeczki wanilii i szczypta pieprzu
  • sok z 1 cytryny

Lody morelowe na cydrze z nutą tonki – pyszne, kremowe, aromatyczne.

Sprawdź też:

Jabłkowe lody z koziego mleka z calvadosem
Sorbet z gorzkiej czekolady

Wyobraź sobie ten smak. Słodka polska morela z pikantną nutą egzotycznej tonki. W tle lekki posmak kokosa i wytrawnego cydru. Takich lodów próżno szukać gdziekolwiek, jeśli chcesz ich spróbować – musisz zrobić je sam(a).

Domowe lody mają wyłącznie zalety – idealnie czysty skład, w pełni kontrolowane jakość i pochodzenie składników oraz ich proporcje, żadnych zbędnych dodatków. A co najważniejsze, możesz eksperymentować do woli z kompozycjami smakowymi, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Morele podgrzewam w wytrawnym cydrze, ale jeśli nie chcesz używać alkoholu, możesz podgotować je w wodzie.

Dodatek alkoholu sprawia jednak, że lody w zamrażarce pozostają puszyste i nie zamarzają na kamień (tak samo, jak Sorbet śliwkowo-malinowy z porto).

Tonka dodaje tu waniliowo-pieprznej nuty, ale jeśli nie masz do niej dostępu, spokojnie możesz zastąpić ją wanilią (w laskach lub sproszkowaną) oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Cukier możesz zastąpić miodem, ale pamiętaj, że wtedy lody nie będą wegańskie.

Lody są przepyszne, kremowe i jedwabiste. Wszystkie smaki doskonale się równoważą i uzupełniają nawzajem.

Lody morelowe L_08

Lody morelowe L_03

PRZEPIS:

1. Morele umyj, wypestkuj i podziel na ćwiartki albo ósemki.

2. Przełóż morele do rondla, wlej cydr i podgrzewaj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż owoce zmiękną, rozpadną się i puszczą sok. Po ok. 5 minutach podgrzewania dodaj świeżo startą tonkę (albo wanilię i szczyptę pieprzu).

3. Zestaw rondel z ognia i dodaj cukier (albo miód), zamieszaj i pozwól mu się rozpuścić. Odstaw do ostygnięcia.

4. Przełóż zawartość rondla do blendera i zmiksuj na gładko (ok. 2 minut).

5. Dodaj do blendera mleko kokosowe oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj (ok. 1 minuty). Dojrzałe polskie morele w środku lata są tak miękkie i soczyste, że blendują się idealnie, dzięki czemu masa na sorbet nie wymaga przecierania przez sito. Jeśli jednak używasz sprowadzanych moreli gorszej jakości, które np. mogą być włókniste, lepiej przetrzyj masę przez sito.

6. Wstaw masę na sorbet do lodówki na min. 3 godziny albo na całą noc (ZOBACZ).

7. Schłodzoną masę przełóż do maszyny do lodów i mieszaj ok. 40 minut (ZOBACZ).

8. W tym czasie wstaw pojemnik na lody do zamrażarki. Gotowy sorbet przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny lub dłużej.

Smacznego!

Lody morelowe L_09

Lody morelowe L_07

Lody morelowe L_05

Lody morelowe L_01