• słój (900 ml) przecieru z pomidorów (Spiżarnia)
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 10-12 krewetek Black Tiger
  • 100 g makaronu fusili z komosy ryżowej
  • spory kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • pęczek bazylii (ok. 80 g)
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
  • kolendra

Imbir jest w tej nieskomplikowanej zupie raczej nietypowym składnikiem, ale moim zdaniem pasuje idealnie i nadaje jej dodatkowej ostrości.

Jeśli nie macie pod ręką krewetek, zrezygnujcie z nich, ale bazyliowy sos zdecydowanie warto przygotować.

1. Zagotujcie osoloną wodę i ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu.

2. W tym czasie do garnka wlejcie przecier z pomidorów* oraz pomidory z puszki i doprowadźcie całość do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu do momentu, aż (w drugim garnku) ugotuje się makaron (lub dłużej, jeśli pozostałe czynności zabiorą wam więcej czasu; w takim przypadku po prostu odcedźcie makaron i nie przejmujcie się, nawet jeśli lekko przestygnie).

3. Na tarce o drobnych oczkach utrzyjcie obrany ze skórki imbir oraz ząbki czosnku.

4. Posiekajcie papryczkę chilli (można wcześniej usunąć z niej pestki).

5. Do zupy dodajcie sól, zmieloną kolendrę, chilli oraz utarty imbir i czosnek.

6. W moździerzu utrzyjcie liście bazylii wraz z oliwą extra vergine na gęsty sos, przypominający pesto. Kolejne listki bazylii dodawajcie stopniowo, wtedy gdy wcześniejsza porcja zostanie utarta w moździerzu.

7. Do zupy wrzućcie uprzednio rozmrożone krewetki i gotujcie wszystko jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

8. Do miseczek nałóżcie porcje makaronu, wlejcie zupę, a na jej wierzch wyłóżcie porcję bazyliowego sosu. Całość skropcie oliwą extra vergine.

*Przecier z pomidorów (Spiżarnia) – słój 900 ml. Skład: przetarte pomidory.

Smacznego!