• 1 duży batat (ok. 800 g)
  • 150 g węgierskiej kiełbasy z koniny (albo chorizo)
  • kilka filecików anchois
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka habanero
  • puszka pomidorów (400 g)
  • puszka zielonych oliwek z anchois
  • pimenton (wędzona mielona papryka)
  • trochę octu balsamicznego
  • trochę suszonego tymianku i rozmarynu
  • sól, pieprz
  • pół pęczka pietruszki
  • trochę szczypiorku

Inna wersja znanej hiszpańskiej potrawy, w której – zamiast ziemniaków – znalazły się bataty.

Ten przepis to wariacja na temat klasycznych PATATAS BRAVASw których podstawowy składnik – ziemniaki – zastąpiłem ich słodką odmianą, czyli batatami.

PATATAS BRAVAS Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Zrezygnowałem z wcześniejszego gotowania batatów, ponieważ idealnie miękną podczas duszenia na patelni pod przykryciem.

Nie są to więc typowe smażone ziemniaki, ale raczej duszono-smażone ;-)

Użyłem węgierskiej kiełbasy z koniny z papryką, która właściwie pod każdym względem bardzo przypomina chorizo, dlatego spokojnie można wykorzystać w tym przepisie właśnie tę hiszpańską kiełbasę. Co więcej, wystarczy zrezygnować z kiełbasy, by danie w prosty sposób stało się wegetariańskie (i równie pyszne).

Sos, dzięki dodatkowi habanero, jest mocno pikantny, wędzona papryka dodaje fajnej nuty smakowej, a oliwki z anchois nadają mu dodatkowego, wyraźnie słonego posmaku. Całość świetnie komponuje się ze słodkimi batatami. Jeśli wolisz jednak mniej pikantne dania, po prostu zrezygnuj z habanero i użyj zamiast niej na przykład ostrej mielonej papryki.

Batatas bravas L_03

PRZEPIS:

1. W rondlu rozgrzej trochę oliwy i dodaj fileciki anchois, a po chwili wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i habanero. Duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

2. Do cebuli dodaj pomidory z puszki, wlej trochę octu balsamicznego i dodaj przyprawy – szczyptę soli (możesz z niej zrezygnować całkowicie, bowiem oliwki są wystarczająco słone, a za wyrazisty smak sosu i tak będą odpowiadać pozostałe przyprawy), pieprz, paprykę oraz tymianek i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 20 minut (lub trochę dłużej). Kilka minut przed końcem duszenia dodaj oliwki z anchois (użyłem TAKICH, do kupienia TUTAJ).

3. W międzyczasie (wykonywania czynności opisanych w pkt 1 i 2) obierz batata i pokrój go na kawałki wielkości połowy kciuka.

4. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół i pokrój na plastry. Podsmaż kiełbasę w drugim rondlu, a następnie przełóż ją do sosu. Pozostaw wytopiony z kiełbasy tłuszcz (jeśli uważasz, że jest go zbyt dużo, możesz trochę odlać z rondla).

5. Wrzuć bataty do rondla po smażeniu kiełbasy i wymieszaj tak, by pokryły się tłuszczem. Przykryj rondel i duś ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

6. Po tym czasie bataty powinny być miękkie. Zdejmij pokrywkę i przez chwilę podsmażaj bataty, żeby je lekko zrumienić (nie za długo – nie mogą się rozpaść).

7. Gdy bataty i sos będą gotowe, przełóż sos do batatów, dodaj posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj.

8. Gotową potrawę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Batatas bravas L_02

Batatas bravas L_06