• kubek (ok. 100 g) mąki kokosowej
  • kubek mleka (250 ml)
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 10-12 śliwek węgierek
  • łyżka miodu
  • olej kokosowy

Bardzo kokosowy omlet z bezglutenowej mąki kokosowej o obniżonej zawartości tłuszczu.

Mąka kokosowa, prócz tego, że jest bezglutenowa, ma kilka dodatkowych zalet. Nie tylko nadaje potrawom bardzo fajnego kokosowego smaku, ale jest też odtłuszczona, dzięki czemu zawiera przeszło cztery razy mniej kalorii aniżeli wiórki kokosowe. Warto pamiętać, że wiórki – z pozoru bardzo lekkie – zawierają sporo tłuszczu, a 100 gramów wiórków to co najmniej 600 kcal, natomiast mąka kokosowa w 100 g liczy zaledwie 140 kcal.

Omlet usmażyłem, dzieląc go – ze względu na delikatną strukturę – na kawałki, czyli podobnie jak Kaiserschmarrn, choć ciasto przygotowałem w inny, prostszy sposób, między innymi rezygnując z ubijania piany z białek.

1. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia, jajka i mleko. Całość wymieszajcie.

2. Śliwki wydrylujcie, a każdą połówkę przekrójcie wzdłuż na ćwiartki.

3. Smażcie omlet na rozgrzanej patelni (na maśle albo np. na nierafinowanym oleju kokosowym), aż spód się zrumieni. Wtedy podzielcie go łopatką na mniejsze kawałki, przewróćcie je na drugą stronę i smażcie, aż omlet będzie upieczony z obydwu stron.

4. Zsuńcie omlet w kawałkach na talerz.

5. Na tę samą patelnię wrzućcie śliwki i podsmażcie przez chwilę, aż zaczną mięknąć. Dodajcie miód i chwilę całość podduście.

6. Wyłóżcie śliwki wraz z sokiem na wierzch omletu i podawajcie.

Smacznego!

Omlet z mąki kokosowej L_11