• 1 kg śliwek węgierek (albo mieszanka różnych)
  • pół szklanki słodkiego wina (tu: z dzikiej róży)
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • kumin
  • korzenna mieszanka Hambleden (cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, koper)

Ten korzenny chutney idealnie sprawdzi się jako dodatek do serów, do dań z grilla, a nawet do deserów (np. do lodów waniliowych).

Sięgnąłem po różne rodzaje śliwek, ale ok. 80% całości stanowiły dojrzałe węgierki. Jeśli użyjecie naprawdę dojrzałych i słodkich owoców, nie będzie potrzeby dosładzania chutneya cukrem. W tym przypadku wystarczyło tylko słodkie wino. Sos okazał się wystarczająco słodki, a na pierwszy plan przebijała się wyraźnie korzenna nuta.

1. Wydrylowane śliwki pokrójcie na kawałki i wrzućcie do garnka.

2. Wlejcie wino, dodajcie przyprawy i duście całość do momentu, aż kawałki owoców częściowo się rozpadną, sos zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji (potrwa to około 30 minut, choć zależy to przede wszystkim od wielkości kawałków śliwek).

3. Tak przygotowany chutney można podawać na ciepło, albo wystudzić i przechowywać kilka dni w lodówce.

Smacznego!

Chutney

Chutney L_01