• 250 g bezglutenowego makaronu ryżowego
  • 2-3 czarne trufle
  • 2 łyżki masła
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Błyskawiczne i minimalistyczne danie z bezglutenowego ryżowego spaghetti.

Jeśli z jakichś przyczyn nie przekonuje Cię bezglutenowy makaron (tu: wytworzony w 100% z mąki ryżowej), po prostu zastąp go dobrym makaronem z pszenicy durum. W tym przepisie najlepiej prezentować się będzie makaron długi – np. spaghetti, bucatini, tagliatelle czy pappardelle.

Skrobia z makaronu w połączeniu z masłem i oliwą tworzy rodzaj nadspodziewanie kremowego sosu, który idealnie oblepia makaron i stanowi świetny nośnik dla przypraw.

Jeśli nie masz pod ręką trufli i nie chcesz w nie inwestować, to również nie koniec świata. Zamiast nich użyj sera (najlepiej pecorino romano albo parmezanu) – możesz przygotować np. wariację na temat klasycznego makaronu Cacio e Pepe (PRZEPIS)

Bezglutenowe organiczne spaghetti z mąki ryżowej (ZOBACZ) kupisz w sklepie SIN GLUTEN, o którym pisaliśmy TUTAJ.

Makaron z truflami L_04

PRZEPIS:

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlej do niedużego naczynia trochę wody.

2. W tym czasie rozpuść na patelni masło i przelej je do miski. Dodaj trochę oliwy extra vergine (ilość według uznania), trufle pokrojone w cienkie plasterki, sporo pieprzu i gałki muszkatołowej. Wymieszaj.

3. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do miski i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę odlanej wcześniej wody (po gotowaniu makaronu).

4. Przełóż porcje na talerze i od razu podawaj albo podaj wszystko na stół w dużej ładnej misce;-)

Smacznego!

Makaron z truflami L_02

Makaron z truflami L_01