- 250 g dobrej gorzkiej czekolady (tu: do wypieków - 80% kakao)
- 100 g orzechów włoskich
- ok. 60 ml oliwy extra vergine (tu: hiszpańska oliwa z pomarańczą Masrojana)
- ok. 120 ml mleka 2%
- 60 ml rumu
Krem czekoladowy z dodatkiem oliwy pomarańczowej, rumu i orzechów włoskich.
Dzięki oliwie z pomarańczą, tłoczonej razem ze świeżymi pomarańczami, krem zyskuje fajny intensywnie pomarańczowy aromat. Dodatek pasty z orzechów włoskich sprawia natomiast, że krem nie ma tak idealnie gładkiej konsystencji, jak np. ten z rieslingiem i suszoną śliwką (PRZEPIS).
Krem spokojnie można przechowywać w lodówce przez minimum tydzień.
1. Orzechy włoskie dokładnie rozgnieć w moździerzu na pastę.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Nie zdejmując garnka z ognia, dodaj oliwę i wymieszaj.
3. Dodaj mleko i połącz wszystko na gładką masę, a następnie dodaj rozdrobnione w moździerzu orzechy. Wymieszaj. Czekolada powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było przelać ją do naczynek.
4. Do rozpuszczonej czekolady, wciąż nie zdejmując jej z ognia, dodaj rum. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Przelej czekoladę do małych naczynek, np. filiżanek do espresso.
6. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw czekoladę do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Musi być na prawdę ciekawa ! Fajna alternatywa dla tych wszystkich nutelli ;)
Pewnie, ze fajna! ;-)
Bardzo apetyczne foty :D
W końcu się zebrałam z okazji długiego weekendu… Awesomeeeeee… Cudownie czuć te pomarańczowe nuty, wszystko razem jest bardzo… awesomeeeee. Dzieki!
Bardzo proszę! :-)
Świetny krem, pyszny, wszystkim gościom bardzo smakowało! dziękuję :)
Przetestowałam dziś ten przepis i muszę przyznać, że krem jest absolutnie cudowny i obłędny. Szatańska receptura ;)
:)