• 250 g dobrej gorzkiej czekolady (tu: do wypieków - 80% kakao)
  • 100 g orzechów włoskich
  • ok. 60 ml oliwy extra vergine (tu: hiszpańska oliwa z pomarańczą Masrojana)
  • ok. 120 ml mleka 2%
  • 60 ml rumu

Krem czekoladowy z dodatkiem oliwy pomarańczowej, rumu i orzechów włoskich.

Dzięki oliwie z pomarańczą, tłoczonej razem ze świeżymi pomarańczami, krem zyskuje fajny intensywnie pomarańczowy aromat. Dodatek pasty z orzechów włoskich sprawia natomiast, że krem nie ma tak idealnie gładkiej konsystencji, jak np. ten z rieslingiem i suszoną śliwką (PRZEPIS).

Krem spokojnie można przechowywać w lodówce przez minimum tydzień.

1. Orzechy włoskie dokładnie rozgnieć w moździerzu na pastę.

2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Nie zdejmując garnka z ognia, dodaj oliwę i wymieszaj.

3. Dodaj mleko i połącz wszystko na gładką masę, a następnie dodaj rozdrobnione w moździerzu orzechy. Wymieszaj. Czekolada powinna być gęsta, ale na tyle płynna, by można było przelać ją do naczynek.

4. Do rozpuszczonej czekolady, wciąż nie zdejmując jej z ognia, dodaj rum. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Przelej czekoladę do małych naczynek, np. filiżanek do espresso.

6. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw czekoladę do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Smacznego!

Krem czekoladowy z rumem L_09

Krem czekoladowy z rumem L_04