O czekoladach Raw Cocoa raz jeszcze.

Ciekawych zeszłorocznego wpisu o czekoladach Raw Cocoa w czterech różnych odsłonach smakowych, odsyłam do tekstu CZEKOLADOWA ALTERNATYWA.

Zasadniczą zaletą słodyczy Raw Cocoa jest ich skład. Nie ma w nich emulgatorów, barwników, konserwantów czy mleka w proszku. Jest natomiast to (i tylko to), co w czekoladzie być powinno: ziarno kakaowca, cukier (palmowy, czyli odparowany z soku palmy kokosowej) i masło kakaowe plus dodatki smakowe. Co więcej, wszystkie składniki używane do wyrobu czekolady są pochodzenia organicznego.

Cocoa_02

Gorzka czekolada (70% kakao) z orzechami pecan to nowa propozycja, która niebawem trafi na rynek.

Cocoa_03

Tabliczka, która zgodnie z informacją na opakowaniu, ma być intensywnie orzechowa, taka jest w istocie. W jej skład wchodzą po pierwsze mielone orzechy laskowe, po drugie zaś dość spore cząstki pysznych pecanów.

Czekolada jest idealnie wyważona – wytrawna, ale mimo wysokiej zawartości kakao, łagodna i delikatna w smaku. Połączenie gorzkiego kakao i chrupiących, słodkawych orzechów dało naprawdę świetny rezultat. Z jednej strony mamy tu skoncentrowany smak czystego ziarna kakaowca, z drugiej wyraźnie orzechowy posmak i lekkie, słodkie nuty w tle.

Jako że nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej, przyczepić można się do jednego – do ilości pecanów. Gdyby orzechy szczelnie pokrywały jedną stronę tabliczki, byłoby doskonale. Nie pokrywają, więc jest BARDZO dobrze. Prawie idealnie.

Cocoa_01

Skład: ziarno kakaowca Criollo, cukier palmowy, masło kakaowe, orzechy laskowe, orzechy pecan, Bourbon wanilia. Zawartość kakao – 70%

Ocena: 93/100
Waga:
tabliczka 6 x 12,5 cm o wadze 50 g
Gdzie kupić: sklep internetowy Surovital, sieci Alma oraz Piotr i Paweł, sklepy ze zdrową żywnością
Cena: ok. 10 zł
Producent: RAW COCOA / SUROVITAL