• 1 mała dynia (Butternut)
  • 100 g ryżu basmati
  • ok. 200 g kiełbasy (np. francuskiej, chorizo lub salami)
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka
  • suszona wędzona papryka
  • suszony majeranek
  • mięta
  • kolendra (mielona lub roztarta w moździerzu)
  • ziele angielskie (mielone lub roztarte w moździerzu)

Przepis na szybkie i sycące danie z dynią piżmową w roli głównej.

To właściwie nic innego, jak rozwinięta wersja przepisu na duszoną dynię (PRZEPIS). Wystarczy dorzucić dwa dodatkowe składniki, by danie nabrało nowego charakteru. Nie tylko dlatego, że w tej wersji to rzecz dla mięsożerców.

1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie.

2. Pokrójcie kiełbasę na kawałki i zrumieńcie w głębokiej patelni.

3. W tym czasie pokrójcie (ze skórą) butternuta na niewielkie kawałki.

4. Zdejmijcie kiełbasę z patelni i na wytopionym z niej tłuszczu duście dynię z przyprawami do momentu, aż zmięknie.

5. Dodajcie kiełbasę, ryż i jeszcze trochę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszajcie, aż ryż nieco się zabarwi, i podawajcie.

Smacznego!

Smażona dynia z kiełbasą L_02