- 1 mała dynia (Butternut)
- 100 g ryżu basmati
- ok. 200 g kiełbasy (np. francuskiej, chorizo lub salami)
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
- suszona wędzona papryka
- suszony majeranek
- mięta
- kolendra (mielona lub roztarta w moździerzu)
- ziele angielskie (mielone lub roztarte w moździerzu)
Przepis na szybkie i sycące danie z dynią piżmową w roli głównej.
To właściwie nic innego, jak rozwinięta wersja przepisu na duszoną dynię (PRZEPIS). Wystarczy dorzucić dwa dodatkowe składniki, by danie nabrało nowego charakteru. Nie tylko dlatego, że w tej wersji to rzecz dla mięsożerców.
1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie.
2. Pokrójcie kiełbasę na kawałki i zrumieńcie w głębokiej patelni.
3. W tym czasie pokrójcie (ze skórą) butternuta na niewielkie kawałki.
4. Zdejmijcie kiełbasę z patelni i na wytopionym z niej tłuszczu duście dynię z przyprawami do momentu, aż zmięknie.
5. Dodajcie kiełbasę, ryż i jeszcze trochę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszajcie, aż ryż nieco się zabarwi, i podawajcie.
Smacznego!
Takie przepisy lubię najbardziej, w sam raz na moje umiejętności ;-)
niestety nie moglam znaleźć dyni, co byłoby fajnym zamiennikiem?
Bataty, cukinia. Mozna sprobowac z dowolnymi warzywami. Pozdrawiam.
Bardzo smaczna propozycja, próbowałem, dzięki za przepis
Świetny obiadowy przepis. Robiłem kilka razy w zeszłym roku, w tym zamierzam powtórkę :)