• CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (tu: palmowy)
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • dwie garście świeżych listków oregano
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę mielonej ostrej papryki
  • 2 pieczarki portobello
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • kawałek pieczonej ricotty (125 g)

Jeszcze jedna wersja najlepszej, bo w 100% domowej pizzy.

Ponadprzeciętnych rozmiarów kapelusze portobello, pokrojone w cienkie plastry, świetnie prezentują się na blacie pizzy, ale można rzecz jasna zastąpić je zwykłymi pieczarkami. Podobnie jest z ricottą. Użyłem tu pieczonej ricotty, która pod względem barwy, konsystencji i smaku bardzo przypomina tofu. Można posiekać ją na małe kawałki, które w piecu – mimo wysokiej temperatury – wcale się nie rozpuszczą. Tego rodzaju ricottę można zastąpić innym serem, na przykład mozzarellą, która dodana do pizzy zawsze zdaje egzamin.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, tak jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotujcie sos.  W głębokiej patelni podsmażcie pokrojony na plasterki czosnek, a kiedy zacznie się rumienić, dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem, bazylię, oregano, sól, pieprz i mieloną paprykę. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

6. Każdy placek posmarujcie połową sosu i porozkładajcie na nich cienkie plasterki pieczarek oraz pomidory pokrojone wzdłuż na połówki. Posypcie pizzę pokrojonym w drobną kostkę serem. Skropcie całość oliwą i posypcie suszonym rozmarynem.

7. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki i włączam dolną na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

Smacznego!

Pizza z pieczoną ricottą_12

Pizza z pieczoną ricottą_06