• 3 jajka
  • 285 ml maślanki
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g pestek dyni
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 i 1/4 szklanki mąki z pestek dyni (ok. 370 g)
  • 1 łyżka suchych drożdży

Przepis na niskokaloryczny chleb z bezglutenowej mąki dyniowej.

Chleby bezglutenowe to chleby z zaczynem drożdżowym, które nie zawierają glutenu, czyli białka wchodzącego w skład pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta.

Chleb z mąki dyniowej smakuje specyficznie – bardzo dyniowo. Pod względem intensywności smaku, wynikającej z użycia określonego typu mąki, przypomina trochę pieczywo z mąki gryczanej.

Mąka dyniowa, otrzymywana z odtłuszczonych pestek dyni, jest niskokaloryczna – w 100 g produktu zawiera tylko 153 kcal, a więc przeszło o połowę mniej niż zwykła mąka pszenna (pszenna to ok. 350 kcal w 100 g). Więcej o różnych typach mąki bezglutenowej przeczytacie TUTAJ.

Dietetyczne_06

1. W pojemniku umieśćcie po kolei wszystkie składniki – mąkę, jajka, maślankę, mleko, sok z cytryny, miód, olej, sól, suche drożdże oraz pestki dyni. Składników nie trzeba wcześniej mieszać.

2. Wstawcie pojemnik do wypiekacza i nastawcie program „pieczywo bezglutenowe” (u mnie: 2,5 godziny).

Smacznego!

*upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)

Chleb dyniowy L_02

Chleb dyniowy L_04

Chleb dyniowy L_01