• 12 plasterków bresaoli
  • 1-2 duże brzoskwinie
  • 3-4 małe gruszki
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Sałatka z bresaoli, brzoskwiń i gruszek.

Prosta sałatka z lokalnych sardyńskich składników, czyli kolejny odcinek w ramach cyklu wakacyjnego gotowania.

Tym razem przez 12 pięknych dni pobytu na Sardynii (dla tych, którzy planują pierwszy wyjazd na wyspę – to zdecydowanie za krótko!), mimo że dysponowałem całkiem nieźle zaopatrzoną kuchnią (ok, nie było na stanie porządnego noża, ale i tak zawsze zabieram własny), a miejscowy targ – Mercato di San Benedetto – kusił nieskończonym bogactwem warzyw, owoców, serów, mięs, miodów i win (pełna prezentacja targu wkrótce), tylko raz przygotowałem coś do jedzenia z myślą o blogu; do tego wręcz banalnie prostego.

salatka-z-bresaola-l_16

salatka-z-bresaola-l_02

salatka-z-bresaola-l_18

salatka-z-bresaola-l_17

Lenistwo? Zdecydowanie, przecież po to właśnie są urlopy :-). Niechęć do tracenia czasu w kuchni w tak piękną pogodę? Jak najbardziej. Wakacje to czas błogiego nicnierobienia i dawno wyczekiwany odpoczynek od wszystkiego, w tym także od kuchni. Najczęściej zadowalaliśmy się więc prostymi śniadaniami, opartymi na lokalnych absolutnie obłędnych gatunkach sardyńskich serów, słodkich i soczystych owocach czy też warzywnych ciekawostkach (takich jak np. dzikie szparagi, doskonałe na surowo), a późne kolacje jadaliśmy na mieście. Pewnego dnia skusiła mnie jednak przepiękna surowa wołowa szynka – bresaola, a maleńkie zgrabne gruszki (niemal dokładnie tak samo małe, jak te użyte w tym przepisie: Ser pleśniowy zapiekany z figami i gruszkami) dopełniły pomysłu na szybką sałatkę.

salatka-z-bresaola-l_04

salatka-z-bresaola-l_05

salatka-z-bresaola-l_06

Dostępna w Polsce bresaola (nawet tej samej marki, czyli Levoni) nazbyt często bywa dość sucha, co być może należy tłumaczyć jej dość wysoką ceną, mającą bezpośredni wpływ na zaleganie szynki w sklepowej lodówce. Tutejsza bresaola, którą kupiliśmy na targu wybierając z mnóstwa innych dostępnych tu produktów, była wprost przepyszna – delikatna i rozpływająca się w ustach niemal jak prosciutto. To – nie pierwszy zresztą raz – potwierdza tezę, że różnych produktów, nawet jeśli dostępne są również w Polsce, najlepiej po prostu próbować w miejscu ich pochodzenia.

salatka-z-bresaola-l_11

salatka-z-bresaola-l_09

PRZEPIS:

1. Na talerzu rozłóż umyte, wypestkowane i pokrojone w cząstki brzoskwinie oraz ćwiartki gruszek. Dodaj plasterki bresaoli. Skrop dobrą włoską oliwą (np. taką) i oprósz pieprzem.

I tyle. Jeden punkt wystarczy, to przecież wakacje. Czas na kawę!

Sprawdź też inne przepisy z serii: GOTOWANIE NA WAKACJACH

salatka-z-bresaola-l_15

salatka-z-bresaola-l_08