• 6 plasterków bresaoli
  • 1 persymona
  • trochę roszponki
  • ok. 25 g sera provolone
  • trochę orzechów włoskich
  • oliwa extra vergine
  • łyżka miodu
  • 1/2 cytryny
  • glassa balsamiczna

Włochy spotykają Chiny, czyli elegancka przystawka z bresaolą.

To małe danko, które nie wymaga dużej ilości składników, dlatego warto wykorzystać w nim na przykład dość drogą bresaolę, czyli doskonałą włoską sezonowaną wędlinę z wołowiny. Do tego odrobina sera provolone, plus owocowy akcent czyli przybysz z Chin – persymona.

Przystawkę przygotowałem na podłużnym, prostokątnym talerzu i właśnie do takiego sposobu podania dostosowany jest poniższy opis. Oczywiście, można przyrządzić tę (lub podobną) sałatkę w inny sposób. Grunt to nie ograniczać własnej wyobraźni.

1. Pokrój persymonę w cienkie plasterki i ułóż je w rządku na środku talerza.

2. Na plasterkach persymony ułóż plastry bresaoli.

3. Po obydwu stronach talerza dodaj trochę roszponki, orzechów włoskich i sera.

4. Do słoika wlej oliwę, miód, sok z połowy cytryny i trochę glassy balsamicznej. Zakręć słoik i porządnie wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników. Dressing powinien być dość słodki, ale z wyczuwalną nutą cytryny.

5. Przy pomocy łyżeczki polej sałatkę dressingiem.

Smacznego!

Bresaola z provolone L_03

Bresaola z provolone L_02