Coś, co opisano na etykiecie jako mroczne i wytrawne, musi być dobre. I jest.

Wodzisławska Słodka Manufaktura Leona o śliwkowych truflach z rumem kubańskim pisze tak: mroczne i wytrawne, bardzo mocno czekoladowe, pachnące śliwkowo, ale nie tylko; śliwki sporo czasu spędziły w kontakcie z rumem kubańskim. Do tego jeszcze spora dawka marcepanu pistacjowego.

A co o truflach myśli Facet? Przede wszystkim, że jeśli czekoladowe trufle, to właśnie takie – autentycznie gorzkie i wytrawne. Niedosładzane, i dzięki temu bardzo wyraziste w smaku.

Nieregularny kształt i rozmiar trufli sprawia, że wyglądają trochę jak podsuszane węgierki. Na wierzchu pokrywa je dość cienka i przyjemnie chrupka czekoladowa skórka, w środku natomiast znajdujemy mięsiste, miękkie wypełnienie, którego konsystencja to coś pomiędzy gęstą galaretką a owocowym ganaszem o smaku domowych powideł śliwkowych z wyczuwalnym dymnym, lekko wędzonym posmakiem. Śliwki są w smaku trufli zaznaczone mocno i zdecydowanie, nuty alkoholowe zaś – raczej delikatne, obecne w tle, ale nie dominujące. Marcepan raczej niezauważalny, może przysłonięty wyrazistą goryczką kakao? Świetne, bardzo smaczne. Duży plus za brak dodatku cukru.

Skład: śliwka, rum kubański, marcepan pistacjowy, migdały, czekolada belgijska 73% (Barry Callebaut), belgijskie kakao.

Opakowanie: papierowa torebka z okienkiem w eko-pudełku z tektury, zabezpieczonym przeciwstrząsowo drewnianymi wiórami i zapakowanym w stylizowany papier
Waga: 100 g (6 sztuk)
Cena: 20 zł
Producent: Słodka Manufaktura Leona, Wodzisław Śląski
Kontakt: słodkamanufakturaleona@gmail.com

Sprawdź również recenzję PANFORTE ze Słodkiej Manufaktury Leona.