• duży stek z tuńczyka (ok. 600 g)
  • 3 bataty
  • pęczek rukwi wodnej
  • 2-3 garście oliwek
  • 2 szalotki
  • 4 pomidory
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Stek z tuńczyka, puree z batata i sałatka z rukwi wodnej.

Nie mogłem przejść obojętnie obok pięknego kawałka tuńczyka, który wpadł mi w oko w lizbońskim Mercado da Ribeira. Efekt: serię wpisów Gotowanie w Barcelonie uzupełnia jeden z gotowania FiKa w Lizbonie.

Po całkiem intensywnym (jak na zasłużony urlop) gotowaniu w Barcelonie, przyszła pora na większą dawkę chillu. Nasza lizbońska miejscówka miała wprawdzie kuchnię z indukcją, zlewozmywakiem i lodówką, ale znów zabrakło między innymi deski do krojenia, łopatki czy innego przydatnego urządzenia do przewracania czegokolwiek na patelni, a blat „roboczy” był – jak na moje potrzeby – wielkości znaczka pocztowego.

Był za to sprzęt niewątpliwie najważniejszy. Jakieś 5 minut minęło, nim wyczaiłem, w jaki sposób użyć prezentującego wyższy poziom kosmicznej technologii otwieracza do wina, który w szafce kuchennej umiejscowiono na honorowym miejscu. Grunt to odpowiednio uszeregować priorytety, w końcu do wina można zjeść po prostu kawałek któregoś z doskonałych portugalskich serów z niepasteryzowanego mleka, a na coś bardziej na gorąco wyskoczyć do knajpki za rogiem.

Kiedy podczas obowiązkowej (i jak się okazało nie jedynej) wizyty w położonym nieopodal naszego lokum, największym w Lizbonie targu Mercado da Ribeira wpadł mi w oko piękny kawał tuńczyka na steki, w jeszcze piękniejszej cenie (12 EUR za kilogram), nie mogłem powstrzymać się od zakupu solidnego 600 g kawałka tego pysznego mięsa.

tunczyk 3

tunczyk 4

Pozostało tylko na szybko wymyśleć proste danie i zrobić zakupy na stoiskach z warzywami, ulokowanymi w centralnej części targu.

Nie miałem czasu, ochoty ani możliwości, by jakoś specjalnie kombinować, więc jest bez szaleństw: tu najważniejsza jest ryba. Soczysty, surowy w środku stek z tuńczyka. Tak wygląda (moje) kulinarne niebo…

tunczyk 6

PRZEPIS:

1. Obierz bataty ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

2. W międzyczasie przygotuj sałatkę – w misce wymieszaj rukiew wodną, drobno posiekaną szalotkę, pomidory pokrojone w niewielkie kawałki oraz oliwki (wcześniej usuń z nich pestki) i oliwę.

3. Ugotowane bataty odcedź i rozgnieć na puree z dodatkiem pieprzu i niewielkiej ilości oliwy.

4. Oprószony solą i pieprzem oraz podzielony na pół stek (czyli od teraz steki) smaż z dwóch stron na rozgrzanej natłuszczonej patelni przez ok. 2-3 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony. Mięso powinno pozostać w środku różowe.

5. Na talerze wyłóż porcje puree, na nim ułóż steki i dodaj trochę sałatki. Całość skrop odrobiną oliwy.

Smacznego!

tunczyk 2

rukiew 1

tunczyk 1

tunczyk 7