Komosa ryżowa zapiekana ze śliwkami.

Jednym z moich ulubionych, najprostszych smaków dzieciństwa jest ryż zapiekany z tartym jabłkiem, przyrządzany przez moją mamę. Jadłem go obowiązkowo z cynamonem i śmietaną, i byłem w stanie wchłonąć naprawdę sporą porcję. Po latach wciąż chętnie wracam do tego dania, zwłaszcza jesienią, gdy polskie jabłka są najsmaczniejsze, a dziś proponuję wariację na jego temat, z innymi owocami, do których również mam słabość, oraz z quinoa zamiast ryżu. Sierpień to festiwal śliwek, a tutaj nadadzą się każde: mirabelki, węgierki, uleny, renklody… Im więcej odmian, tym więcej smaków.

To przepis z gatunku ratunkowych, czyli banalnie prosty, elastyczny i tani. „Mam karton śliwek, co robić?!” Piec śliwki z komosą (lub ryżem). Lista składników to tylko 4 pozycje – owoce, quinoa, słodzidło i olej do natłuszczenia formy. Do komosy dodałem erytrytol (bezkaloryczny naturalny zamiennik cukru), ponieważ użyłem w większości kwaśnych odmian śliwek (bardzo słodka jest tylko ulena), które pod wpływem pieczenia stały się jeszcze bardziej kwaśne. Jeżeli wybierzesz do zapiekanki dojrzałe słodkie węgierki, dodatkowe słodzidło nie będzie potrzebne. W razie potrzeby, erytrytol można zastąpić ksylitolem lub cukrem. Ja, gdybym pominął erytrytol, zamiast cukru, którego na co dzień nie używam, dodałbym na przykład miód; możesz polać nim gotową porcję, jeżeli uznasz, że jest dla Ciebie zbyt kwaśna.

Składniki układam warstwowo, najpierw quinoa, a na niej śliwki, dzięki czemu komosa lepiej chłonie sok z pieczonych śliwek. Jeżeli wolisz, możesz również wymieszać całość przed wstawieniem do piekarnika.

Komosa ryżowa zapiekana ze śliwkami

Komosa ryżowa zapiekana ze śliwkami

Komosa ryżowa zapiekana ze śliwkami – SKŁADNIKI:

  • 400 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • ok. 1,2 – 1,4 kg śliwek różnych odmian (tu: mirabelki, ulena, renkloda, świetnie sprawdzi się też węgierka)
  • 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy do natłuszczenia naczynia
  • mięta, np. czekoladowa

Komosa ryżowa zapiekana ze śliwkami – PRZEPIS:

  1. Przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody.
  2. Do ugotowanej ciepłej komosy dodaj erytrytol i wymieszaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Wypestkuj śliwki. Małe owoce pokrój na połówki, a większe (jak ulena czy węgierki) na ćwiartki. Przełóż śliwki do miski i wymieszaj.
  5. Natłuść naczynie do zapiekania, przełóż do niego komosę, a na wierzchu ułóż śliwki.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (15 minut grzanie góra-dół, a następnie 15 minut tylko górna grzałka).
  7. Gotową zapiekankę podaj ze świeżą miętą (np. czekoladową) lub grubo posiekanymi orzechami lub migdałami.

Komosa ryżowa zapiekana ze śliwkami